Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kurkami

Kurki- chyba moje ulubione grzyby. Kojarzą mi się z wakacjami. Pierwszy raz jadłam je w takiej postaci i nie zawiodłam się. Tarta była niesamowita, lekka a zarazem sycąca. Jako ciekawostkę i radę mogę napisać, że grzyby można mrozić, jednak polecam je wcześniej z blanszować,  jeśli tego nie zrobimy mogą później okazać się gorzkie.


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g świeżych kurek
  • 1 mała cebula 
  • 2 jajka
  • szklanka startego sera 
  • 1/2 opakowania śmietany 18%
  • oliwa z oliwek 
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku 
Sposób wykonania:
  1. Kurki myjemy i dokładnie osuszamy
  2. Ciasto francuskie wykładamy, albo na zwykłej blaszce, albo do blaszki od tarty. Zawijamy brzegi, a następnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do ok 230-250 stopni piekarnika na 10 min. Lekko studzimy ( nie musi być zimne). W przypadku gdy tarta nam urośnie, po prostu redukujemy ja widelcem. 
  3. Cebula kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy kurki. Doprawiamy solą i pieprzem,  całość dusimy przez 10-15 min.
  4. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, oraz z solą, pieprzem i czosnkiem, można również dodać suszony tymianek ok. 1 łyżeczkę. Na koniec wsypujemy ser żółty i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy ostrożnie na naszą tartę, a na wierzch układamy, podpieczone kurki. Posypujemy świeżym tymiankiem.
  5. Pieczemy w piekarniku ok 20 min, tak żeby jajko się ścięło. Pilnujemy zeby boki nam się za bardzo nie przyrumieniły. 
Korzystałam z tego przepisu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...