Przejdź do głównej zawartości

Tort oreo

Mój pierwszy w życiu tory robiony samodzielnie. Okazja nie mała, bo 24 urodziny Krzysztofa. Idealne połączenie lekko słodkiego ciasteczkowego kremu z owocami leśnymi. Tak naprawdę możesz dodać jakich chcesz  świeżych owoców, dżemu, a tak naprawdę nie musisz nic dodawać jeśli tak lubisz. Tort jest idealnie słodkawo-orzeźwiający. Nie jest za wielki, tak na ok 8 osób. 


Składniki na biszkopt:
( blacha o średnicy 23 cm)
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptom soli, następnie dodawaj po trochu cukru i żółtka, aż do wykończenia składników ciąglę mieszając na najwolniejszych obrotach
  2. Następnie dodajemy mąkę i kakao przesiane przez sito. Mieszamy delikatnie łyżka, zdecydowanymi ruchami tak, żeby wymieszać ale wpuścić jak najmniej powietrza.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 35 min do tzw. suchego patyczka. 
  4. Ciasto studzimy w piekarniku. Ja stosuje jeszcze taka metodę, żeby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza z ciasta, spuszczam je zaraz po upieczeniu z wysokości ok 30 cm na dywan ( njalepiej) i wkładam z powrotem do piekarnika żeby przestygło, a na stepnię wyjmuje z pieca i stygnie do końca już na zewnątrz pieca. 
Składniki na krem:
  • 2 serki mascarpone po 250 ml
  • 300 ml śmietany kremówki
  • pół szklanki cukru pudru 
  • ok. 200 g ciasteczek Oreo lub innych np Neo lub innych podróbek. 
  • 4 łyżki Amaretto do nasączenia spodów.
  • 100 g malin 
  • 100 g borówek amerykańskich
Sposób wykonania:
  1. Kremówkę ubijamy, następnie dodajemy serki mascarpone chwile mieszamy. Dzielimy na dwie części ale, nie równe odkładamy ok 1/3 kremu do innej miski.
  2. Do miski z mniejszą ilością kremu dodajemy cukier puder i mieszamy łyżką do połączenia składników. 
  3. Ciasteczka potłuc na drobne kawałeczki, ale nie na pył, tylko tak żeby były wyczuwalne w kremie. Zostawić ciastek ok 2 garści. Dodać do miski z większą ilością kremu i również wymieszać do połączenia składników. 
  4. Przygotowujemy poncz: Amaretto mieszamy z  ok 1/5 szklanki wody i łyżeczką cukru.
  5. Biszkopt dzielimy na 2 części, nasączamy pierwszą część naszym ponczo i wysmarować kremem bez ciasteczek. Owoce umyć i dokładnie osuszyć, ułożyć na śmietankowym kremie lekko przyciskając je. Przykryć drugą warstwom ciasta i ponownie skropić resztą naszego ponczu. 
  6. Cały tort obłożyć kremem, dokładnie. Pozostałe ciasteczka zmiażdżyć na pył i obłożyć tort na bokach. 
  7. Z pozostałego kremu zrobić ozdoby. Dobrze schłodzić.  
SMACZNEGO !! 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...