Mój pierwszy w życiu tory robiony samodzielnie. Okazja nie mała, bo 24 urodziny Krzysztofa. Idealne połączenie lekko słodkiego ciasteczkowego kremu z owocami leśnymi. Tak naprawdę możesz dodać jakich chcesz świeżych owoców, dżemu, a tak naprawdę nie musisz nic dodawać jeśli tak lubisz. Tort jest idealnie słodkawo-orzeźwiający. Nie jest za wielki, tak na ok 8 osób.
Składniki na biszkopt:
( blacha o średnicy 23 cm)
- 5 jajek
- 1/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki szklanki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptom soli, następnie dodawaj po trochu cukru i żółtka, aż do wykończenia składników ciąglę mieszając na najwolniejszych obrotach
- Następnie dodajemy mąkę i kakao przesiane przez sito. Mieszamy delikatnie łyżka, zdecydowanymi ruchami tak, żeby wymieszać ale wpuścić jak najmniej powietrza.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 35 min do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto studzimy w piekarniku. Ja stosuje jeszcze taka metodę, żeby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza z ciasta, spuszczam je zaraz po upieczeniu z wysokości ok 30 cm na dywan ( njalepiej) i wkładam z powrotem do piekarnika żeby przestygło, a na stepnię wyjmuje z pieca i stygnie do końca już na zewnątrz pieca.
- 2 serki mascarpone po 250 ml
- 300 ml śmietany kremówki
- pół szklanki cukru pudru
- ok. 200 g ciasteczek Oreo lub innych np Neo lub innych podróbek.
- 4 łyżki Amaretto do nasączenia spodów.
- 100 g malin
- 100 g borówek amerykańskich
- Kremówkę ubijamy, następnie dodajemy serki mascarpone chwile mieszamy. Dzielimy na dwie części ale, nie równe odkładamy ok 1/3 kremu do innej miski.
- Do miski z mniejszą ilością kremu dodajemy cukier puder i mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Ciasteczka potłuc na drobne kawałeczki, ale nie na pył, tylko tak żeby były wyczuwalne w kremie. Zostawić ciastek ok 2 garści. Dodać do miski z większą ilością kremu i również wymieszać do połączenia składników.
- Przygotowujemy poncz: Amaretto mieszamy z ok 1/5 szklanki wody i łyżeczką cukru.
- Biszkopt dzielimy na 2 części, nasączamy pierwszą część naszym ponczo i wysmarować kremem bez ciasteczek. Owoce umyć i dokładnie osuszyć, ułożyć na śmietankowym kremie lekko przyciskając je. Przykryć drugą warstwom ciasta i ponownie skropić resztą naszego ponczu.
- Cały tort obłożyć kremem, dokładnie. Pozostałe ciasteczka zmiażdżyć na pył i obłożyć tort na bokach.
- Z pozostałego kremu zrobić ozdoby. Dobrze schłodzić.
SMACZNEGO !!
Najlepsze życzenia dla jubilata :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda wspaniale :)
Dziękuję :)
UsuńPiękny tort, gratuluję Tobie i...Jubilatowi :)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany.