Bardzo proste i szybkie danie, idealne dla każdego nie znam osoby, która by nie lubił zapiekankę. Można je podawać tak naprawdę z wszystkim. Moja propozycja jest z pieczarkami, szynką oraz serem. Można polać je sosem czosnkowym lub ketchupem. Naprawdę kto jak lubi.
Składniki:
( 6 sztuk)
- 3 bagietki ( krótkie, jak na obrazku, ok. 25 cm)
- 300 g pieczarek
- łyżka przecieru pomidorowego
- mała cebulka
- 4-5 plasterków dowolnej szynki
- 200 g tartego sera żółtego.
- Pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę drobno siekamy i smażymy 2-3 min później dodajemy pieczarki, kiedy woda się już zredukuje, przekładamy do malaksera i krótko kroimy na drobniejsze kawałki.
- Do masy pieczarkowej dodajemy przecier jeśli ktoś lubi i mieszamy.
- Bagietki lekko skropić oliwą z oliwek, układamy nasze pieczarki, następnie kroimy szynkę, którą następnie kładziemy na pieczarki.
- Na sam koniec posypujemy serem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
- Pieczemy ok 15-20 min aż ser się rozpuści a bułki będą chrupiące.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz