Przejdź do głównej zawartości

Chili z wędzonej wołowiny i czarnej fasoli

Papryka chipotle- Jest to  inna odmiana wędzona papryki chili Jalapeno. Chipotle są bardziej ostre niż Jalapeno, gdyż poziom kapsaicyny wrasta wraz z dojrzewaniem papryki. Generalnie w Anglii chipotle odnosi się do każdej wędzonej papryki, dlatego w naszym przepisie razem z Iwoną użyłyśmy średnio ostrą. Cały przepis miałyśmy z Książki "What Kate Ate". Danie bardzo aromatyczne i lekko ostre. Ma dużo składników, ale większość to przyprawy, bardzo polecam zrobić, dla samych zapachów i smaku.



Składniki: 
(6-8 porcji)

  • 2 papryki chipotle
  • wrzątek do naczynia
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego ( w oryginalnie było mięso w kawałku)
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • sól i pieprz świeżo zmielony
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 
  • 2 łyżki mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1/3 szklanki( 80 ml) burbona (można zastąpić rumem lub whisky)
  • 2 łyżki sosu chipotle
  • 1 liść laurowy 
  • 2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 2 puszki puszki (400 g) krojonych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego brązowego cukru 
  • 1 puszka (400g) czarnej fasoli, odsączonej i opłukanej 
  • 1 puszka (400g) czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej 
  • świeża kolendra do przybrania 
Sposób wykonania:

POLECAM NA SAMYM POCZĄTKU WSZYSTKO SOBIE PRZYGOTOWAĆ, ŁĄCZNIE Z MIESZANKĄ PRZYPRAW, PONIEWAŻ PÓŹNIEJ WSZYSTKO PRAKTYCZNIE OD RAZU DODAJEMY 
  1. Włóż papryczki do żaroodpornego naczynia, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 min. Po tym czasie odsącz wodę i pokrój ją na drobne kawałki razem z nasionami. 
  2. Kiedy papryki będą się moczyć możesz zając się mięsem. Podziel wołowinę na dwie części, a w dużym garnku rozgrzej jedna łyżkę oliwy i dodaj mięso, można oczywiście wrzucić całe od razu. Dodajemy 2 łyżki mąki, sól oraz pieprz. Kiedy mięsa się obsmaży, odsączamy tłuszcz z mięsa na papierowym ręczniku. Mięso odkładamy na bok. 
  3. W tym samym garnku dodajemy jeszcze jedną łyżkę oliwy i smażymy cebulę po minucie dodajemy posiekany czosnek. Smażymy ok. 3-4 min lub do czasu gdy cebula na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy wraz z oregano, zamieszaj i smaż jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając. 
  4. W niewielkim kubku połącz kakao z 2 łyżkami bulionu wołowego, wlej do naczynia z przyprawami. Po ok. 1 min dodajemy resztę bulionu, burbon, sos chipotle, liść laurowy, paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, cukier, wołowinę oraz posiekane papryczki wraz z nasionkami ( te co odstawialiśmy na 30 min.) Mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i zostawiamy na ok 1,5h  mieszając co jakiś czas. Jeśli było by to mięso w kawałku należy garnek przykryć, jeśli tak jak my użyłyśmy mielonego mięsa zostawiamy odkryte, żeby sos się zredukował.
  5. Przed podaniem dodajemy fasolę i dusimy jeszcze 15 min, oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z brązowym ryżem, liśćmi kolendry, oraz z startym serem. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...