Papryka chipotle- Jest to inna odmiana wędzona papryki chili Jalapeno. Chipotle są bardziej ostre niż Jalapeno, gdyż poziom kapsaicyny wrasta wraz z dojrzewaniem papryki. Generalnie w Anglii chipotle odnosi się do każdej wędzonej papryki, dlatego w naszym przepisie razem z Iwoną użyłyśmy średnio ostrą. Cały przepis miałyśmy z Książki "What Kate Ate". Danie bardzo aromatyczne i lekko ostre. Ma dużo składników, ale większość to przyprawy, bardzo polecam zrobić, dla samych zapachów i smaku.
(6-8 porcji)
- 2 papryki chipotle
- wrzątek do naczynia
- 1 kg mielonego mięsa wołowego ( w oryginalnie było mięso w kawałku)
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz świeżo zmielony
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 2 łyżki mielonego kuminu (kmin rzymski)
- 3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kakao
- 1/3 szklanki( 80 ml) burbona (można zastąpić rumem lub whisky)
- 2 łyżki sosu chipotle
- 1 liść laurowy
- 2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- 2 puszki puszki (400 g) krojonych pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego brązowego cukru
- 1 puszka (400g) czarnej fasoli, odsączonej i opłukanej
- 1 puszka (400g) czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
- świeża kolendra do przybrania
Sposób wykonania:
POLECAM NA SAMYM POCZĄTKU WSZYSTKO SOBIE PRZYGOTOWAĆ, ŁĄCZNIE Z MIESZANKĄ PRZYPRAW, PONIEWAŻ PÓŹNIEJ WSZYSTKO PRAKTYCZNIE OD RAZU DODAJEMY
- Włóż papryczki do żaroodpornego naczynia, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 min. Po tym czasie odsącz wodę i pokrój ją na drobne kawałki razem z nasionami.
- Kiedy papryki będą się moczyć możesz zając się mięsem. Podziel wołowinę na dwie części, a w dużym garnku rozgrzej jedna łyżkę oliwy i dodaj mięso, można oczywiście wrzucić całe od razu. Dodajemy 2 łyżki mąki, sól oraz pieprz. Kiedy mięsa się obsmaży, odsączamy tłuszcz z mięsa na papierowym ręczniku. Mięso odkładamy na bok.
- W tym samym garnku dodajemy jeszcze jedną łyżkę oliwy i smażymy cebulę po minucie dodajemy posiekany czosnek. Smażymy ok. 3-4 min lub do czasu gdy cebula na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy wraz z oregano, zamieszaj i smaż jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając.
- W niewielkim kubku połącz kakao z 2 łyżkami bulionu wołowego, wlej do naczynia z przyprawami. Po ok. 1 min dodajemy resztę bulionu, burbon, sos chipotle, liść laurowy, paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, cukier, wołowinę oraz posiekane papryczki wraz z nasionkami ( te co odstawialiśmy na 30 min.) Mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i zostawiamy na ok 1,5h mieszając co jakiś czas. Jeśli było by to mięso w kawałku należy garnek przykryć, jeśli tak jak my użyłyśmy mielonego mięsa zostawiamy odkryte, żeby sos się zredukował.
- Przed podaniem dodajemy fasolę i dusimy jeszcze 15 min, oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z brązowym ryżem, liśćmi kolendry, oraz z startym serem.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz