Kolejny przepis zrobiony wspólnie z Kwirlejką. Z tej samej książki "What Kate ate". Bardzo proste i szybkie do zrobienia. W składnie mamy m.in szałwie, my użyłyśmy suszoną, ale w oryginale powinna być suszona. To może kilka słów o szałwii, o której już co nie co pisałam. Suszona szałwia jednak jest bardziej intensywna od tej świeżej ale dopiero po dodaniu do potrawy, o tym należy pamiętać. Jedną z ciekawostek dotyczącej szałwii jest to, że zmniejsza ona potliwość, spowodowany nadpobudliwością tarczycy.
Składniki:
- 3 duże ząbki czosnku w łupinach
- 2 puszki po 400g białej fasoli (można użyć jednej, po zostaje pasty trochę)
- 2-3 łyżeczki szałwii suszonej i kilka listków na wierzch ( ja użyłam kolendry do ozdoby )
- drobno startej skórki i soku z cytryny
- 150g sera feta
- sól i pieprz świeżo mielony
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 bagietka
- oliwa do skropienia
Sposób wykonania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni na termoobieg.
- Włóż czosnek w łupinach do piekarnika, najlepiej od razu po włączeniu piekarnika, kiedy nagrzeje, piec ok. 30 min, lub do czasu gdy w środku będzie miękki. miekki. Kiedy główki czosnku będą już gotowe, odetnij spodnią końcówkę i wyciśnij miękki mąż do dużej miski.
- Do tej samej miski dodaj odsączoną i opłukaną fasolę, szałwie, skórkę i sok z cytryny oraz fetę. Zblendować na gładką masę. Doprawić sola i pieprzem. Pasta powinna być dość pieprzna.
- Rozłóż plasterki szynki parmeńskiej na gorącym grillu lub w piekarniku na 2-3 min, aż stanie się chrupiąca. Gdy lekko ostygnie połam ją na małe kawałki.
- Bagietkę pokrój na plastry i również lekko podpiecz w piekarniku, żeby były chrupiące. Następnie smarujemy je pasta fasolową, kładziemy pokruszona szynkę parmeńską oraz liść w moim przypadku kolendry, a w oryginale szałwii.
- Przed podaniem można skropić kanapeczki oliwą extra virgine.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz