Przejdź do głównej zawartości

Grzanki crostini z pastą z białej fasoli

Kolejny przepis zrobiony wspólnie z Kwirlejką. Z tej samej książki "What Kate ate". Bardzo proste i szybkie do zrobienia. W składnie mamy m.in szałwie, my użyłyśmy suszoną, ale w oryginale powinna być suszona. To może kilka słów o szałwii, o której już co nie co pisałam. Suszona szałwia jednak jest bardziej intensywna od tej świeżej ale dopiero po dodaniu do potrawy, o tym należy pamiętać. Jedną z ciekawostek dotyczącej szałwii jest to, że zmniejsza ona potliwość, spowodowany nadpobudliwością tarczycy. 


Składniki:
  • 3 duże ząbki czosnku w łupinach
  • 2 puszki po 400g białej fasoli (można użyć jednej, po zostaje pasty trochę)
  • 2-3 łyżeczki szałwii suszonej i kilka listków na wierzch ( ja użyłam kolendry do ozdoby )
  •  drobno startej skórki i soku z cytryny 
  • 150g sera feta 
  • sól i pieprz świeżo mielony 
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej 
  • 1 bagietka 
  • oliwa do skropienia
Sposób wykonania:
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni na termoobieg.
  2. Włóż czosnek w łupinach do piekarnika, najlepiej od razu po włączeniu piekarnika, kiedy nagrzeje, piec ok. 30 min, lub do czasu gdy w środku będzie miękki. miekki. Kiedy główki czosnku będą już gotowe, odetnij spodnią końcówkę i wyciśnij miękki mąż do dużej miski. 
  3. Do tej samej miski dodaj odsączoną i opłukaną fasolę, szałwie, skórkę i sok z cytryny oraz fetę. Zblendować na gładką masę. Doprawić sola i pieprzem. Pasta powinna być dość pieprzna. 
  4. Rozłóż plasterki szynki parmeńskiej na gorącym grillu lub w piekarniku na 2-3 min, aż stanie się chrupiąca. Gdy lekko ostygnie połam ją na małe kawałki.
  5. Bagietkę pokrój na plastry i również lekko podpiecz w piekarniku, żeby były chrupiące. Następnie smarujemy je pasta fasolową, kładziemy pokruszona szynkę parmeńską oraz liść w moim przypadku kolendry, a w oryginale szałwii.
  6. Przed podaniem można skropić kanapeczki oliwą extra virgine. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...