Przejdź do głównej zawartości

Noodle z krewetkami

Krewetki- Są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, jednocześnie mają bardzo niską zawartość tłuszczu, w 100g produktu znajduje się zaledwie 86 kcal. Skorupiaki są również źródłem witaminy B12 odpowiedzialnej za produkcje czerwonych krwinek, niacynę ( wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego oraz metabolizm. 


Składniki:
(3-4 porcje)
  • 450g krewetek mrożonych 
  • 200g makaronu noodle 
  • 2 papryczki chilli
  • czerwona lub zielona papryka słodka
  • 4 szarlotki lub jedna zwykła cebula
  • 3-4 ząbki czosnku ( jak kto lubi)
  • sok z połowy limonki
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyki miodu 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 jajka 
  • łyżka tymianku 
  • 3 łyżki sosu sojowego plus 2 łyżki oliwy z oliwek do makaronu.  
Sposób wykonania:
  1. Krewetki rozmrażamy za pomocą gorącej wody, przelewamy i zostawiamy na chwile. Odcedzamy je i lekko osuszamy wrzucamy do miski i przygotowujemy zalewę. Wlewamy dwie łyżki miodu i 3 łyżki sosu sojowego, mieszamy. Pozostawiamy na ok 10-15 min. 
  2. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy jak na opakowaniu. Następnie odcedzamy i hartujemy zimna woda, lekko osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy do naszego makaronu 3 łyżki sosu sojowego oraz  2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. 
  3. W czasie, gdy makaron się gotuje wszystkie warzywa kroimy. Cebule na cienkie pół talarki, słodka paprykę na drobna kosteczkę, a paprykę chilli obieramy z pestek, chyba że ktoś lubi bardzo ostre to można zostawić jedną nie obrana z pestek i kroimy na cienkie paseczki. 
  4. Na patelni podsmażamy krewetki bez sosu sojowego dodajemy wino i smażymy przez ok 5 min. 
  5. Do wok'a wrzucamy warzywa i smażymy na łyżce oliwy, po ok 2-3 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec dodać sok z limonki smażyć jeszcze ok minuty. Po tym czasie dodać nasze krewetki i wymieszać wszystko razem przez ok 5 min. Naszą mieszankę warzyw z krewetkami przekładamy na osobny talerz.
  6. Wok pozostawiamy na gazie i wlewamy do niego roztrzepane jajka i nudle mieszamy, aż będzie ciepły, na sam koniec dodajemy krewetki łączymy wszystkie składniki. Dodajemy tymianek.  
  7. Na małej patelni prażymy sezam, jeśli ktoś lubi i posypujemy nim naszą potrawę. Podawać najlepiej z białym winem. 
SMACZNEGO !!    

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...