Krewetki- Są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, jednocześnie mają bardzo niską zawartość tłuszczu, w 100g produktu znajduje się zaledwie 86 kcal. Skorupiaki są również źródłem witaminy B12 odpowiedzialnej za produkcje czerwonych krwinek, niacynę ( wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego oraz metabolizm.
Składniki:
(3-4 porcje)
(3-4 porcje)
- 450g krewetek mrożonych
- 200g makaronu noodle
- 2 papryczki chilli
- czerwona lub zielona papryka słodka
- 4 szarlotki lub jedna zwykła cebula
- 3-4 ząbki czosnku ( jak kto lubi)
- sok z połowy limonki
- 100 ml białego wina (opcjonalnie)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyki miodu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki sezamu
- 2 jajka
- łyżka tymianku
- 3 łyżki sosu sojowego plus 2 łyżki oliwy z oliwek do makaronu.
Sposób wykonania:
- Krewetki rozmrażamy za pomocą gorącej wody, przelewamy i zostawiamy na chwile. Odcedzamy je i lekko osuszamy wrzucamy do miski i przygotowujemy zalewę. Wlewamy dwie łyżki miodu i 3 łyżki sosu sojowego, mieszamy. Pozostawiamy na ok 10-15 min.
- W tym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy jak na opakowaniu. Następnie odcedzamy i hartujemy zimna woda, lekko osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy do naszego makaronu 3 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy.
- W czasie, gdy makaron się gotuje wszystkie warzywa kroimy. Cebule na cienkie pół talarki, słodka paprykę na drobna kosteczkę, a paprykę chilli obieramy z pestek, chyba że ktoś lubi bardzo ostre to można zostawić jedną nie obrana z pestek i kroimy na cienkie paseczki.
- Na patelni podsmażamy krewetki bez sosu sojowego dodajemy wino i smażymy przez ok 5 min.
- Do wok'a wrzucamy warzywa i smażymy na łyżce oliwy, po ok 2-3 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec dodać sok z limonki smażyć jeszcze ok minuty. Po tym czasie dodać nasze krewetki i wymieszać wszystko razem przez ok 5 min. Naszą mieszankę warzyw z krewetkami przekładamy na osobny talerz.
- Wok pozostawiamy na gazie i wlewamy do niego roztrzepane jajka i nudle mieszamy, aż będzie ciepły, na sam koniec dodajemy krewetki łączymy wszystkie składniki. Dodajemy tymianek.
- Na małej patelni prażymy sezam, jeśli ktoś lubi i posypujemy nim naszą potrawę. Podawać najlepiej z białym winem.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz