Pistacje- Wyróżniają się one trochę od innych orzechów m.in tym, że zawierają karotenoidy, które wspierają prace oczu i zmieszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ze wszystkich orzechów to właśnie on zawierają najwięcej potasu. Jest to kolejny przepis, który robiłam razem z Kwirlejką. Można je jeść na ciepło i na zimno, dla mnie wersja na ciepło wygrała, ale chłopcy zachwycają się zimna wersją.
Składniki:
(90 sztuk)
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz świeżo mielony
- 2 ząbki czosnku
- 500g chudego mięsa wieprzowego
- 100g pistacji
- 2 zielone jabłka
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka świeżych liści natki pietruszki
- 4-5 płatów ciasta francuskiego
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- 1 niewielka garść ziaren maku.
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włącz na termoobieg.
- Cebule kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy na patelnie z rozgrzana oliwę, po 5 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 4 min na małym ogniu. Mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Mieloną wieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy do niej posiekane pistacje. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, tak przygotowane dodajemy do mięsa. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa, dodajemy cebule i czosnek, a następnie wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rękoma. Doprawiamy sola i pieprzem
- Ciasto francuskie dzielimy na paski o szerokości ok. 8 cm, następnie każdy pasek dzielimy na 5 centymetrowe kawałki. Nadziewamy prostokąty odrobina farszu i zaklejamy jak pierożki. Każdy kawałek smarujemy rozrobionym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem.
- Pieczemy w piekarniku ok. 30 min lub do czasu gdy nabiorą złocisty kolor.
SMACZNEGO !!
Pistacje i jabłka do mięsa... takie paszteciki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń