Sałat lodowa- swoją nazwę zawdzięcza odgłosowi przy gryzieniu. Jest jedną z najbardziej znanych sałat w Polsce. Długo zachowuje świeżość. Poprawia trawienie, zapobiegając wzdęciom, oprócz tego wpływa korzystnie na serce, oraz układ nerwowy, lekko uspokajając. 100 g produktu zawiera tylko 14 kcal, oczywiście jest źródłem błonnika.
Składniki:
(4-5 osób, jako dodatek)
(4-5 osób, jako dodatek)
- Pół główki sałaty lodowej
- czerwona papryka
- 2 pomidory
- opakowanie fety
- cebula
- zielony ogórek ( ja użyłam prawie cały)
- 2-3 ogórki małosolne ( opcjonalnie)
- ok. 150g oliwek bez zalewy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki wody
- łyżeczka ziół do sałatek
- pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- pół cytryny
- Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy i osuszamy. Sałatę kroimy na paseczki, przekładamy do miski. Następnie kroimy cebule na pół talarki i dodajemy do sałatki, następnie kroimy oliwki w paseczki. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.
- Na sam koniec kroimy w kostkę fetę i dodajemy do sałatki lekko mieszamy, żeby za bardzo się nie pokruszyła.
- Sos przygotowujemy w osobnej miseczce. Oliwę i wodę mieszamy z ziołami do sałatki(zioła prowansalskie, sól, pieprz, tymianek, szałwia), tak naprawdę można dodać mix swoich ziół, jeśli się nie ma obecnie w domu gotowych ziół. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy dokładnie. Sos wylewamy przed samym podaniem sałatki.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz