Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z chorizo i rukolą

Rukola- Jest spokrewniona z chrzanem i rzodkiewką, stąd jej ostry smak. Rukola bogata jest w witaminy, takie jak A, B, C, K, które wzmacniają i regenerują komórki. Rukola zawiera dwa razy więcej żelaza niż sałata lodowa, czy rzymska, a ponieważ zawiera również witaminę C pozwala to na łatwiejsze wchłanianie tego pierwiastka, nie tylko osoba chorym na anemię. Oprócz tego wspiera proces trawienia, po przez zwiększenie ilości żółci. 

 
Sposób wykonania:
(4-6 porcji)

  • 500g ziemniaków młodych ze skórką ( chyba, że nie ma młodych to obieramy ze skórki)
  • 1 łyżeczka soli do ziemniaków
  • oliwa do smażenia 
  • 250g kiełbasy chorizy, przekrojonej na pół, a następnie przekrojonej w cienkie plasterki 
  • 1/2 szklanki ( 75g) odsączonych, suszonych pomidorów 
  • skórka i sok z 1 cytryny, 
  • 1 czerwona cebula , przekrojona na pół, mastępnie pokrojona w cienkie plasterki 
  • 1 duży ząbek czosnku, zmielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz świeżo zmielony 
  • 1 duża garść liści rukoli
  • 150 g sera grana panado 
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odsączamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie kroimy na plasterki i przekładamy do miski. 
  2. Rozgrzej  na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy na patelni, następnie wrzucamy plasterki chorizo i smażymy 10 min lub do czasu, gdy kiełbasa stanie się chrupiąca. Przekładamy do ziemniaków. Kroimy pomidory i dodajemy do sałatki, następnie ścieramy skórkę z cytryny. Na koniec siekamy cebule i dodajemy do wszystkiego. Mieszamy to wszystko razem. 
  3. Dressing przygotowujemy w osobnej miseczce. Mieszamy trzepaczką czosnek z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sosem naszą sałatkę i mieszamy delikatnie, żeby wszystkie składniki pokryły się dressingiem.
  4. Na koniec wsypujemy sałatę i ser pocięty na płatki. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...