Rukola- Jest spokrewniona z chrzanem i rzodkiewką, stąd jej ostry smak. Rukola bogata jest w witaminy, takie jak A, B, C, K, które wzmacniają i regenerują komórki. Rukola zawiera dwa razy więcej żelaza niż sałata lodowa, czy rzymska, a ponieważ zawiera również witaminę C pozwala to na łatwiejsze wchłanianie tego pierwiastka, nie tylko osoba chorym na anemię. Oprócz tego wspiera proces trawienia, po przez zwiększenie ilości żółci.
(4-6 porcji)
- 500g ziemniaków młodych ze skórką ( chyba, że nie ma młodych to obieramy ze skórki)
- 1 łyżeczka soli do ziemniaków
- oliwa do smażenia
- 250g kiełbasy chorizy, przekrojonej na pół, a następnie przekrojonej w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki ( 75g) odsączonych, suszonych pomidorów
- skórka i sok z 1 cytryny,
- 1 czerwona cebula , przekrojona na pół, mastępnie pokrojona w cienkie plasterki
- 1 duży ząbek czosnku, zmielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz świeżo zmielony
- 1 duża garść liści rukoli
- 150 g sera grana panado
Sposób wykonania:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odsączamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie kroimy na plasterki i przekładamy do miski.
- Rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy na patelni, następnie wrzucamy plasterki chorizo i smażymy 10 min lub do czasu, gdy kiełbasa stanie się chrupiąca. Przekładamy do ziemniaków. Kroimy pomidory i dodajemy do sałatki, następnie ścieramy skórkę z cytryny. Na koniec siekamy cebule i dodajemy do wszystkiego. Mieszamy to wszystko razem.
- Dressing przygotowujemy w osobnej miseczce. Mieszamy trzepaczką czosnek z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sosem naszą sałatkę i mieszamy delikatnie, żeby wszystkie składniki pokryły się dressingiem.
- Na koniec wsypujemy sałatę i ser pocięty na płatki.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz