Biała fasola- O fasoli już trochę pisała, ale ostatnio czytałam pewna ciekawostkę o której nie wiedziałam jeszcze. W fasoli znajduję się dość spora dawka lecytyny, która wpływa korzystnie na pamięć i koncentracje. Z kolei znajdujące się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają rozpuścić witaminy A,D,E i K. W świeżej fasoli woda przewyższa wartość błonnika, węglowodanów i tłuszczy, w suszonej fasoli jest logicznie odwrotnie.
Składniki:
(porcji dla 6-8 osób)
- 6-7 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 puszki białej fasoli konserwowej
- 2-3 kiełbasy najlepiej wędzone lup po prostu boczek wędzony ok 200 g
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- sól ( ja nie dodaje)
- Ziemniaki, marchewkę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Fasole płuczemy, kiedy ziemniaki i marchewka będzie miękka dodajemy do zupy.
- Na patelni smażymy boczek, wcześniej pokrojony w drobną kostkę. Podsmażony boczek dodajemy do zupy, oczywiście staramy dodać do zupy bez tłuszczu.
- Wszystko gotujemy razem jeszcze ok 20 min na małym ogniu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz