Ziemniaki- o ich właściwościach i minerałach pisałam przy okazji placków ziemniaczanych. Teraz trochę jak tych witamin się nie pozbyć. Najzdrowsza są w postaci gotowane na parze lub w mundurkach. Ziemniaki w mundurkach gotujemy przez 15-20 min w osolonej wodzie, to najlepsza metoda ich przygotowania. Ważne jest również to, że im ziemniak starszy tym zawiera więcej kalorii. Co do potrawy to taka trochę inna ciekawsza forma placków ziemniaczanych.
Składniki:
(keksówka o wymiarach 23x13cm)
- 1,5 kg ziemniaków
- szklanka mąki
- łyżka tartej bułki
- 2 jajka
- łyżka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka czosnku
- łyżka majeranku
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki kaszy mannej
- 200g boczku wędzonego
- cebula
- Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce oliwy
- Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odsączamy, można jeszcze zblendować żeby masa była gładka. Dodajemy do nich jajka, mąkę, bułkę, kaszę i przyprawy. Mieszamy.
- Na koniec dodajemy boczek i cebulę i jeszcze raz dobrze mieszamy. Przekładamy do keksówki (wysmarowanej tłuszczem) i pieczemy 2 godziny w 175 stopniach.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz