Pietruszka- Natka pietruszki zawiera wiele składników odżywczych i witamin, najlepsza jest zaraz po zerwaniu, dlatego warto wyhodować sobie ją samemu na parapecie. Oprócz tego łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamieni moczowych. Natka przynosi działa odtruwająca, oraz przynosi ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach. Jest idealna dla osób chorujących na anemie. Pietruszka nie jest głównym składnikiem paluszków, tylko czosnek, ale o nim już pisałam nie raz, można tylko dodać jeszcze, że pietruszka niweluje zapach czosnku.
Składniki:
(przekąska dla 4-5 osób)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 1 bagietka lub ok 12 kanapek chleba tostowego
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Masło i oliwę przekładamy na patelni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy soli i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się masła. Odstawiamy
- Bagietkę kroimy na cienkie, a natkę pietruszki siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopnii
- Nasze paluszki smarujemy masłem i posypujemy pietruszką. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min lub do zarumienia paluszków,
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz