Przejdź do głównej zawartości

Francuskie bagietki pizzowe

Idealna przekąska, a jeśli użyjemy bagietki pełnoziarnistej bardzo zdrowa. O rukoli pisałam całkiem nie dawno odrobinę, dlatego postanowiłam napisach kilka ważnych informacji jak kupić i przechowywać rukolę. Po pierwsze sprawdzamy czy liście nie są zwiędnięte, myjemy ją w zimnej wodzie i najlepiej jakby była przechowywana w lodówce. Przed włożeniem do lodówki korzenie owijamy mokrym papierowym ręcznikiem i włożyć do dziurkowanej foli w ten sposób mozn aja przechowywać 2-3 dni.


Składniki:
( przekąska dla 4 osób)
  • jednak bagietka
  • 2 garści rukoli 
  • ok 150 g żółtego sera tartek 
Dip pomidorowy:
  • 6 łyżek pasaty pomidorowej 
  • łyżka ketchupu 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1/2 łyżeczki czosnku SMACZNEGO !!
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • płaska łyżeczka ostrej papryki 
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Bagietkę tniemy na pół i każdą połówkę na 3 części. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni na termoobieg.
  2. Przygotowujemy dip, wszystkie składniki wsypujemy do wysokiego pojemnika i mieszamy trzepaczką na koniec doprawiamy sola i pieprzem, oraz jeśli ktoś lubi bardziej ziołowe można dodać odrobiny przypraw. 
  3. Każda bagietka smarujemy obficie sosem i następnie posypujemy posiatkowana rukolą i na sam koniec tartym serem.
  4. Wstawiamy je do piekarnika na ok 12 min, lub do momentu aż serek się roztopi a bułki zarumienią. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...