Idealna przekąska, a jeśli użyjemy bagietki pełnoziarnistej bardzo zdrowa. O rukoli pisałam całkiem nie dawno odrobinę, dlatego postanowiłam napisach kilka ważnych informacji jak kupić i przechowywać rukolę. Po pierwsze sprawdzamy czy liście nie są zwiędnięte, myjemy ją w zimnej wodzie i najlepiej jakby była przechowywana w lodówce. Przed włożeniem do lodówki korzenie owijamy mokrym papierowym ręcznikiem i włożyć do dziurkowanej foli w ten sposób mozn aja przechowywać 2-3 dni.
Składniki:
( przekąska dla 4 osób)
- jednak bagietka
- 2 garści rukoli
- ok 150 g żółtego sera tartek 
Dip pomidorowy:
- 6 łyżek pasaty pomidorowej
- łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czosnku SMACZNEGO !!
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- szczypta cukru
- łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Bagietkę tniemy na pół i każdą połówkę na 3 części. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni na termoobieg.
- Przygotowujemy dip, wszystkie składniki wsypujemy do wysokiego pojemnika i mieszamy trzepaczką na koniec doprawiamy sola i pieprzem, oraz jeśli ktoś lubi bardziej ziołowe można dodać odrobiny przypraw.
- Każda bagietka smarujemy obficie sosem i następnie posypujemy posiatkowana rukolą i na sam koniec tartym serem.
- Wstawiamy je do piekarnika na ok 12 min, lub do momentu aż serek się roztopi a bułki zarumienią.
SMACZNEGO !!
aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)