Podczas naszej wycieczki do Dublina odwiedziliśmy obowiązkowo browar Guinnessa, wówczas, zupełnie przez przypadek znaleźliśmy kilka przepisów z piwem guinness. Po małej modyfikacji powstały idealnie czekoladowe trufle. Są bardzo czekoladowe i tak naprawdę nie da się jednorazowo zjeść więcej niż dwa, ale może to dobrze ;). Dodałam do przepisu czekoladę gorzką 70% kakaa ale można wymieszać z mleczną, dla dzieci.
Składniki:
(30 sztuk)
- 400 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 100 ml guinness'a
- skórka z jednej pomarańczy
- 5-6 biszkoptów
- wiórki kokosowe lub cukier poder do obtoczenia trufli
Sposób przygotowania:
- Śmietanę razem z guinness'em podgrzewamy w garnku, następnie dodajemy połamaną czekoladą, ciągle mieszamy. Kiedy czekolada się rozpuści odstawiamy z gazu. Pamiętajmy aby nasz krem się nie zagotował.
- Przelewamy do malaksera dodajemy pokruszone biszkopty oraz skórkę z pomarańczy i blendujemy tak, żeby powstała gładka masa. Kiedy całkowicie ostygnie, wkładamy do lodówki na ok 2h.
- Po tym czasie formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w wiórkach kokosowych i ponownie wkładamy do lodówki na ok 2-3h, lub pozostawiamy na całą noc.
- Najlepiej smakują wyciągnięte prosto z lodówki.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz