Wędzony łosoś- Jedna z najbardziej tłustych ryb, ale też jedna z najzdrowszych ryb. Osoby dbające o linie nie mają się czego obawiać. W łososi znajdziemy takie pierwiastki jak: potas, jod, oraz cynk i selen, dwa ostatnie są cenne ze względu, gdyż wzmacniają nasz organizm, i chronią przed infekcjami. Witaminy takie jak A,D oraz witaminy z grupy B. Jednak to co najcenniejsze w rybie to oczywiście kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli chodzi o potrawę to nie należy zrażać się paluszkami wasabi, gdyż nie są one prawie w ogóle ostre, a z dipem łososiowym świetnie się komponują.
Składniki:
( ok 35 sztuk paluszków)
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżka suchych drożdży
- 2 łyżki sezamu plus dodatkowa porcja do posypania
- 3 łyżki pasty wasabi
- sól i pieprz świeżo mielony
Dip łososiowy:
- 1 szklanka śmietany 12%
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 250g wędzonego łososia
- sól i pieprz mielony na świeżo
Sposób wykonania:
- Do miski wysypujemy mąkę, drożdże, sezam i 1/2 łyżeczki soli , na koniec dodajemy pastę wasabi oraz 160 ml ciepłej wody, mieszamy mikserem do połączenia składników nie więcej niż 5 min. Następnie wyrabiamy na stole ciasto kilka minut. Formujemy z ciasta kulkę i przekładamy do miski natłuszczonej oliwą, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1h lub do podwojenia objętości.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wykładamy blachy papierem do pieczenia.
- Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy paluszki długości ok 20 cm. Żeby lepiej się formowały i nie kleiły się do rąk polecam posmarować sobie ręce odrobiną oliwy. Z całego ciasta przygotowujemy paluszki, następnie moczymy je lekko wodą i posypujemy sezamem.
- Pieczemy ok 15-20 min lub do czasu aż ciasto będzie złote i chrupiące.
- W tym czasie przygotowujemy dip. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, łososia rwiemy na kawałki, miksujemy na gładką masę, a na końcu doprawiamy sola i pieprzem.
- Podajemy wszystko razem.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz