Przejdź do głównej zawartości

Paluszki wasabi z dipem łososiowym

Wędzony łosoś- Jedna z najbardziej tłustych ryb, ale też jedna z najzdrowszych ryb. Osoby dbające o linie nie mają się czego obawiać. W łososi znajdziemy takie pierwiastki jak: potas, jod, oraz cynk i selen, dwa ostatnie są cenne ze względu, gdyż wzmacniają nasz organizm, i chronią przed infekcjami. Witaminy takie jak A,D oraz witaminy z grupy B. Jednak to co najcenniejsze w rybie to oczywiście kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli chodzi o potrawę to nie należy zrażać się paluszkami wasabi, gdyż nie są one prawie w ogóle ostre, a z dipem łososiowym świetnie się komponują. 


Składniki:
( ok 35 sztuk paluszków)
  • 250g mąki pszennej 
  • 1 łyżka suchych drożdży 
  • 2 łyżki sezamu  plus dodatkowa porcja do posypania
  • 3 łyżki pasty wasabi
  • sól i pieprz świeżo mielony
Dip łososiowy:
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250g wędzonego łososia
  • sól i pieprz mielony na świeżo 
Sposób wykonania:
  1. Do miski wysypujemy mąkę, drożdże, sezam i 1/2 łyżeczki soli , na koniec dodajemy pastę wasabi oraz 160 ml ciepłej wody, mieszamy mikserem do połączenia składników nie więcej niż 5 min.  Następnie wyrabiamy na stole ciasto kilka minut. Formujemy z ciasta kulkę i przekładamy do miski natłuszczonej oliwą, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1h lub do podwojenia objętości. 
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wykładamy blachy papierem do pieczenia.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy paluszki długości ok 20 cm. Żeby lepiej się formowały i nie kleiły się do rąk polecam posmarować sobie ręce odrobiną oliwy. Z całego ciasta przygotowujemy paluszki, następnie moczymy je lekko wodą i posypujemy sezamem. 
  4. Pieczemy ok 15-20 min lub do czasu aż ciasto będzie złote i chrupiące. 
  5. W tym czasie przygotowujemy dip. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, łososia rwiemy na kawałki, miksujemy na gładką masę, a na końcu doprawiamy sola i pieprzem. 
  6. Podajemy wszystko razem.
SMACZNEGO!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...