Idealny dodatek do dań z kurczaka. Bardzo prosty przepis i bardzo smaczny. Jeśli chodzi o cukinie o której już wspominałam w innych postach, chciałabym dodać, że zawarte związku zasadowe w cukinii wspomagają proces trawienia. Inna ważną kwestią, jest fakt że w tym zielonym warzywie nie odkładają się metale ciężkie, dlatego bez problemu można je podawać małym dzieciom.
Składniki:
(dodatek dla 4-5 osób)
- 1 kg ziemniaków
- cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Można je obgotować w osolonej wodzie przez ok 10-15 min. Po tym czasie przekładamy do miski polewamy oliwa. Posypujemy przyprawami mieszamy dokładnie, aby wszystkie ziemniaki były pokryte naszymi przyprawami, na sam koniec dodajemy odrobinę pieprzu
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ziemniaki, tak aby nie leżały na sobie. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min. Co ok 10 min mieszamy je, aby zarumieniły się z każdej strony.
- W tym czasie, kiedy ziemniaki się pieką kroimy cukinie oraz cebule na plasterki. Cukinie skropić delikatnie oliwą oprószyć ziołami prowansalskimi, oraz sola i pieprzem.
- Po czasie 20 min dodajemy do naszych ziemniaków cukinie i cebule, a nastawiamy nastawiamy czas na kolejne 20-25 min, aż cukinia się zarumieni. Również od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku. Jeśli nie gotowaliśmy ziemniaków wydłużamy czas w piekarniku o ok 15 min zarówno na samym początku, jak i po dodaniu cukinii i cebuli.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz