Migdały- w swoim składnie posiadają łatwo przyswajalne białko oraz wapń. Wśród witamin prym wiedzie witamina E, zwana witamina młodości, oraz witaminy z grupy B, która jest odpowiedzialna w dużej mierze za układ nerwowy. Są również bogate w kwas foliowy, cenione przez kobiety w ciąży lub planujące zajść w ciąże. Co do samem potrawy bardzo wykwintna. Posiada wiele smaków, co powoduje brak nudy podczas jedzenia. Polecam z białym półwytrawnym winem.
Składniki:
(3 porcje)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 kalafiora, same różyczki
- 500 ml wrzącego bulionu warzywnego
- 3 łyżki listków świeżego tymianku (ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
- 1/4 szklanki płatków migdałów, zrumienionych na patelni
- szklankę suchego ryżu do Risotto
- 1/4 szklanki białego wina
- 80 g sera Camembert (ewentualnie Brie), można bez skórki
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafior dzielimy na różyczki układamy na kawałku foli aluminiowej. Następnie oprószy sola, pieprzem, oraz położyć na nie po kawałku masła, oraz polać łyżką oliwy. Blachę z kalafiorem wykładamy na 15-20 min do nagrzanego piekarnika.
- Zagotować bulion dodać do niego tymianek wymieszać. Na patelni zarumienić płatki migdałowe.
- Rozgrzewamy na dużej patelni pozostałe dwie łyżki oliwy i wrzucamy do niej szklankę ryżu, ciągle mieszając podsmażamy przez ok 30 sekund. Wlewamy następnie wino mieszamy i czekamy, aż odparuje. Następnie wlewamy 1/2 szklanki bulionu,zmniejszamy ogień, mieszamy i czekamy aż ryż go zaabsorbuje, po tym czasie powtarzamy czynność do momentu aż ryż będzie al dente ok 18-20 min. Może zostać trochę bulionu.
- Trzymając patelnię z ryżem na małym ogniu, włożyć kalafiora oraz pokrojony w kosteczkę ser Camembert. Wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem. Posypać płatkami migdałowymi, danie podawać gorąc.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz