Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z bobem i granatem

Bób- Chociaż zawiera nie małą dawkę kalorii bo w 100g jest aż 110kcal, jest bardzo pożądanym strączkowym warzywem dla osób dbających o linie. Dzieje się tak ponieważ zawiera on sporą ilość rozpuszczalnego błonnika, a niewielką ilość tłuszczu. Oprócz tego spowalnia proces trawienia. Zawiera cenny dla układu nerwowego kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. W przepisie znajduje się również kasza quinoa, zwana również komosem ryżowym. O jej właściwościach napisze przy innej okazji, jedyne co mogę napisać, zawiera ona komplet aminokwasów, które powinniśmy przyjmować wraz z posiłkiem.   


Składniki:
(2 porcje )
  • 50g kaszy quinoa
  • 80g upieczonego lub ugotowanego i obranego bobu
  • 3 łyżki ziaren granatu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 posiekana szalotka 
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
Sposób wykonania:
  1. Bób ugotować w osolonej wodzie lub upiec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Można go również ugotować na parze.
  2. Bób obieramy i przekładamy do miseczki. 
  3. Kaszę przepłukać zimną wodą, przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą  w stosunku 1:2 i doprowadzić do wrzenia, po tym czasie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze ok. 5 minut, na sam koniec posolić, zamieszać i odstawić po przykryciem na kolejne 10 minut. Przed przełożeniem do miski przemieszać jeszcze raz.
  4. Szalotkę poddusić na oliwie, dodać czosnek. Dodać do przestudzonej kaszy z bobem. Sezam uprażyć na patelni. Do naszej sałatki dodajemy skórkę i sok z limonki oraz koperek, mieszamy wszystko razem, bardzo delikatnie, na wierzchu posypujemy uprażonym sezamem, oraz granatem. Na sam koniec można jeszcze skropić odrobina oliwy z oliwek. 
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...