Kalafior- Jest warzywem bogatym w wiele składników odżywczych m.in potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, C, K i kwas foliowy. Posiada substancje antynowotworowe, między innymi sulfonian i indoli, które cechują się dużą aktywnością
antynowotworową.Żeby jednak wszystkie te substancji się zachowały należy pamiętać o prawidłowym przygotowywaniu go. Przede wszystkim nie powinno być poddane obróbce termicznej, która
obniża zawartość związków fitochemicznych.
Składniki:
(6 porcji)
- 1 główka kalafiora
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- ok. 1,5 litra bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 3 duże ząbki czosnku
- pieprz świeżo mielony
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć kalafiora podzielonego na różyczki( może być również mrożony kalafior, wtedy pieczemy dużej o ok. 10 min), oraz pozostałe pokrojone w dużą kostkę warzywa. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do czasu gdy kalafior lekko zbrązowieje, a marchew będzie miękka (ok. 30 minut).
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka z bulionem. Ząbki czosnku wycisnąć, dodać do zupy. Całość zmiksować na gładki krem (można dodać odrobinę wody), Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńMmm, taka zupa musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń