Aroniówka czyli nic innego jak nalewka z aronii. Owoce te mają bardzo dobry wpływ na trwałość naszych naczyń krwionośnych, dzięki zawartej m.in rutynie. Zawiera również antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, co chroni nas przed nowotworami. Zawiera witaminy A,C,E,P oraz błonnik i pektynę, które usprawniają przemianę materii oraz poprawia gospodarkę tłuszczową.
Składniki:
(ok 2 litry)
- 1 kg aronii
- ok 150 liści wiśni
- 1 litra wody
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu lub 1 litr wódki ( jeśli dajemy wódkę dodajemy mniej wody)
Sposób wykonania:
- Aronię można najpierw zamrozić ( więcej soku puści po odmrożeniu), jednak nie jest to konieczne.
- Wodę ,cukier,liście z wiśni i aronie umieszczamy w garnku. Całość gotować przez 30 min.
- Następnie odstawić na 24 godziny.
- Po tym czasie ponownie gotujemy ok. 30 min. Wystudziłam ,dokładnie przecedzić sok, a aronie dodatkowo umieściłam w gazie i wycisnęłam resztki soku.
- Dodać spirytus i rozlać do butelek.
- Najlepsza będzie kiedy postoi kilka tygodni w chłodnym.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz