Idealne ciasto na jesienne wieczory, a nuta cynamonu powoduje, że w całym domu pachnie niesamowicie. Jeśli chodzi o cynamon to jako ciekawostkę mogę dodać, że dodany do kawy sklei fusy, przez co łatwiej będzie sie ją pić, a dodatkowo będzie wyjątkowo smakować. Oprócz tego cynamon działa bakteriobójczo dlatego wskazane jest w jesiennej porze do spożywać.
Składniki:
- 3,5 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko + 2 żółtka
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 szkl. cukru
- sok z połowy cytryny
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- Masło i jajko wyciągamy z lodówki. Mąkę siekamy z zimnym masłem. Następnie dodajemy jajka proszek do pieczenia, oraz kwaśną śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części jedna mniejsza tak ok 1/3 ciasta i obie połówki wkładamy do lodówki na ok 1 h.
- W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy od razu do miski z wodą i wyciśniętą połową cytryny. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją. Następnie całość odsączamy i suszymy na sitku. Jabłka wrzucamy do garnka i dodajemy pół szklanki cukru. Gotujemy aż jabłka zmiękną na sam koniec dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- Ciasto wyciągamy z lodówki wałkujemy większą część i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wierzch posypujemy bułką tarta, a następnie wykładamy jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy i układamy na wierzchu jabłek w szachownicę. Białko mieszamy z 2 łyżkami mleka i smarujemy wierzch ciasta, następnie posypujemy cukrem waniliowym.
- Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 45 min. sprawdzamy czy ciasto się nie przypala na wierzchu.
Korzystałam z przepisu młodej mamy.
SMACZNEGO !!
Bez cynamonu jesienią ciężko się obejść :)
OdpowiedzUsuńJabłecznik z pewnością smakował wyśmienicie :)