Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadła. Długo nie mogłam przekonać się do smaku kokosa, ale ten sernik powala na łopatki :). Jestem pewna że będę go robić przy każdej możliwej okazji. Ser jest idealnie aksamitny. Całość nie jest za słodka. Jest to kolejny przepis, w którym trudno znaleźć coś fit. Ale dodam, że brazylijscy naukowcy podali, że jest on idealny do spalani tłuszczyku na brzuchu. Więc jednym słowem nie taki diabeł straszny. Pamiętajmy jednak że może i walczy z tłuszczykiem, ale jego wielki minusem jest to, że zawiera dużo kalorii. Przepis odkryła razem z Iwoną.
Składniki:
(blacha o wymiarach 22 x 33 cm )
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g zminego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
- 1 żółtko
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 250 ml śmietanki kokosowej
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
- Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Pamiętając o tym, żeby masło i jajka były wyciągnięte z lodówki. Dzielimy ciasto na dwie cześć jedną mniejszą na wierzch druga większą na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
- Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.Formę smarujemy masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia składników. Dodać jajka, zmiksować, po kolei i miksować.
- Na sam koniec dodać śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszać
- Pierwszą część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce, na nie wylać masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz