Przejdź do głównej zawartości

Tarta czekoladowo-śmietankowa z gruszkami

Gruszki-  Z najcenniejszych składników zawiera potas oraz fosfor, a średniej wielkości owoc ma tylko 60 kcal. Jeśli chodzi o witaminy to zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A w dość dużej ilości. Wbrew pozorom gruszka nie jest ciężko strawna, osoby z wrażliwym żołądkiem muszą je dokładnie gryźć. Miękka gruszka pobudza trawienie i przewidziała zaparciom. Jako ciekawostkę mogę napisać, że gruszkę można również stosować przy zapaleniach drug moczowych, działa oczyszczająco i bakteriobójczo. Jeśli chodzi o samą tarte jest ona bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Polecam do niej gruszki słodkie. 


Składniki:
(forma do tart o średnicy 20 cm)

  • 170 g mąki pszennej
  • 55 g cukru pudru
  • 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 3 miękkie gruszki
  • 125 ml śmietany kremówki
  • jedno jajko plus jedno żółtko
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 3 łyżki cukru

  • Sposób wykonania:
    1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem dodajemy zimne masło pokrojone w małe kawałki. Siekamy, na koniec dodajemy jajko i ugniatamy wszystkie składniki. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1h lub do zamrażalnika na 30 min. 
    2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy.  
    3. Gruszki obieramy i kroimy na połówki, gniazda wycinamy.
    4. W osobnym wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z jajkiem i żółtkiem dodajemy esencje waniliową dokładnie mieszamy.
    5. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
    6. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wyklejamy wcześniej nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Można również ciasto rozwałkować. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika do momentu aż się zarumieni ok 15 min. 
    7. Po wyjęciu tarty z piekarnika wylewamy czekoladę i dokładnie rozprowadzamy po wierzchu tarty, następnie układamy gruszki. W wolne przestrzenie wlewamy nasza masę śmietano-jajeczną. Wierzch tarty osypujemy cukrem. 
    8. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni wykładamy tarte na ok 20 min, kontrolujemy czy cukier się nie pali na wierzchu.
     Korzystałam z tego przepisu.

    SMACZNEGO !!

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty z tego bloga

    Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

    Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

    Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

    Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

    Sernik Twix

    Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...