Gruszki- Z najcenniejszych składników zawiera potas oraz fosfor, a średniej wielkości owoc ma tylko 60 kcal. Jeśli chodzi o witaminy to zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A w dość dużej ilości. Wbrew pozorom gruszka nie jest ciężko strawna, osoby z wrażliwym żołądkiem muszą je dokładnie gryźć. Miękka gruszka pobudza trawienie i przewidziała zaparciom. Jako ciekawostkę mogę napisać, że gruszkę można również stosować przy zapaleniach drug moczowych, działa oczyszczająco i bakteriobójczo. Jeśli chodzi o samą tarte jest ona bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Polecam do niej gruszki słodkie.
Składniki:
(forma do tart o średnicy 20 cm)
- Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem dodajemy zimne masło pokrojone w małe kawałki. Siekamy, na koniec dodajemy jajko i ugniatamy wszystkie składniki. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1h lub do zamrażalnika na 30 min.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy.
- Gruszki obieramy i kroimy na połówki, gniazda wycinamy.
- W osobnym wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z jajkiem i żółtkiem dodajemy esencje waniliową dokładnie mieszamy.
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
- Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wyklejamy wcześniej nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Można również ciasto rozwałkować. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika do momentu aż się zarumieni ok 15 min.
- Po wyjęciu tarty z piekarnika wylewamy czekoladę i dokładnie rozprowadzamy po wierzchu tarty, następnie układamy gruszki. W wolne przestrzenie wlewamy nasza masę śmietano-jajeczną. Wierzch tarty osypujemy cukrem.
- Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni wykładamy tarte na ok 20 min, kontrolujemy czy cukier się nie pali na wierzchu.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Świetna tarta:)
OdpowiedzUsuńto prawda jest idealna z innymi owocami też :) !! robiłam ostatnio z malinami :D
Usuń