Przejdź do głównej zawartości

Tort gruszkowy

Bardzo prosty i nieziemsko smaczny tory. Karmel dodaje słodkości a gruszki świeżości. Robiłam go jeszcze kiedy byłam w Irlandii więc jakiś miesiąc temu razem Kwirlejką . Musze przyznać, że nie jestem wielką fanką tortów, ale ten smakował mi bardzo. Tak naprawdę można do kremu dodać jaki się chce owoc, ale moim zdaniem gruszka z czekoladą i karmelem to idealny zestaw. 


Składniki: 
(tortownica o średnicy 23 cm)

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki kakao
Krem: 

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g mascarpone
  • 1 duża puszka kajmaku 
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek mleka
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 duża puszka gruszek w zalewie
Dodatkowo:
  • 1 mniejsza puszka kajmaku (350-400g)
  • 6 łyżek mleka
  • tabliczka czekolady
  • ok. 150 ml syropu z gruszek
  • gruszki do dekoracji

Sposób wykonania:
  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodać po kolei żółtka. 
  2. Mąkę z kakaem przesiać, wsypać do masy i wymieszać szpatułką. 
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35-40 min. Aby biszkopt urósł równy, można zastosować metodę dla odważnych, ale wartą jeśli zależy nam aby biszkopt nie opadł i był równy. Należy spuścić go z ok 40 cm na dywan i szybko włożyć z powrotem do piekarnika aby ostygł. 
  4. Kiedy biszkopt wystygnie należy przekroić go na dwie części.
  5. Biszkopt po upieczeniu upuścić w formie na ziemię i odstawić do wystygnięcia. 

Krem:
  1. Kajmak umieść w ciepłej wodzie do rozpuszczenia. Pierwszy blat skropić syropem, posmarować kajmakiem. 
  2. Drugi mniejszy kajmak przełożyć do garnka dodać mleko i podgrzewać energicznie mieszając na małym gazie. Nie wolno zagotować!! Następnie odstawić do wystygnięcia. 
  3. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Pamiętać, jednak o tym, żeby nie stężała całkowicie, w takim przypadku należy ponownie podgrzać. 
  4. Kremówkę zmiksować dodać mascarpone i cukier puder, wszystko razem wymieszać, ale uważać żeby nie przebić. Następnie dodać ostudzoną żelatynę. Wlewać pomału jednym ruchem ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy pokrojoną gruszkę i mieszamy delikatnie szpatułką. 
  5. Przełożyć na biszkopt, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Biszkopt skropić syropem Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posmarować z wszystkich stron kajmakiem z mlekiem i posypać startą czekoladą. Ponownie umieścić w lodówce. 
SMACZNEGO!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...