Bardzo prosty i nieziemsko smaczny tory. Karmel dodaje słodkości a gruszki świeżości. Robiłam go jeszcze kiedy byłam w Irlandii więc jakiś miesiąc temu razem Kwirlejką . Musze przyznać, że nie jestem wielką fanką tortów, ale ten smakował mi bardzo. Tak naprawdę można do kremu dodać jaki się chce owoc, ale moim zdaniem gruszka z czekoladą i karmelem to idealny zestaw.
Składniki:
(tortownica o średnicy 23 cm)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g mascarpone
- 1 duża puszka kajmaku
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek mleka
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 1 duża puszka gruszek w zalewie
Dodatkowo:
- 1 mniejsza puszka kajmaku (350-400g)
- 6 łyżek mleka
- tabliczka czekolady
- ok. 150 ml syropu z gruszek
- gruszki do dekoracji
Sposób wykonania:
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodać po kolei żółtka.
- Mąkę z kakaem przesiać, wsypać do masy i wymieszać szpatułką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35-40 min. Aby biszkopt urósł równy, można zastosować metodę dla odważnych, ale wartą jeśli zależy nam aby biszkopt nie opadł i był równy. Należy spuścić go z ok 40 cm na dywan i szybko włożyć z powrotem do piekarnika aby ostygł.
- Kiedy biszkopt wystygnie należy przekroić go na dwie części.
- Biszkopt po upieczeniu upuścić w formie na ziemię i odstawić do wystygnięcia.
Krem:
- Kajmak umieść w ciepłej wodzie do rozpuszczenia. Pierwszy blat skropić syropem, posmarować kajmakiem.
- Drugi mniejszy kajmak przełożyć do garnka dodać mleko i podgrzewać energicznie mieszając na małym gazie. Nie wolno zagotować!! Następnie odstawić do wystygnięcia.
- Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Pamiętać, jednak o tym, żeby nie stężała całkowicie, w takim przypadku należy ponownie podgrzać.
- Kremówkę zmiksować dodać mascarpone i cukier puder, wszystko razem wymieszać, ale uważać żeby nie przebić. Następnie dodać ostudzoną żelatynę. Wlewać pomału jednym ruchem ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy pokrojoną gruszkę i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Przełożyć na biszkopt, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Biszkopt skropić syropem Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posmarować z wszystkich stron kajmakiem z mlekiem i posypać startą czekoladą. Ponownie umieścić w lodówce.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz