Dynia- bogate w witaminy i minerały warzywo a takie niedoceniane. Jest nisko kalorycznym warzywem 100 g 28 kcal, bogata w beta-karoteny, potas, wapń, witaminy z grupy B, a do tego wszystkiego jest zupełnie pozbawione sodu. Jako ciekawostkę mogę dodać że dynia poprawia sprawność seksualna oraz zwiększa płodność, a to dzięki temu, że zawiera dużo cynku, który odpowiedzialny jest m.in za prostatę i sprawność plemników, sklei niedobór beta-karotenów, osłabia działanie hormonów płciowych. Jeśli chodzi o zupę to muszę się przyznać, że jadłam ja po raz pierwszy i po raz pierwszy ją robiłam. Wszystkim bardzo smakowała, to chyba dobry smak.
Składniki:
(5-6 porcji)
- 1 kg dyni obranej
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2- 3 ziemniaki
- curry [spójrzcie koniecznie na opakowanie - niektóre curry mają już w swoim składzie sól]
- ząbek czosnku
- sól
- 100 ml śmietany 18 %
- olej rzepakowy
- 1 filiżanka wody
- 2 łyżki masła
- Dynie obieramy i wyciągamy pestki najlepiej łyżka. Kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę.
- Patelnie rozgrzewamy dodajemy masło i łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i dynie. Smażymy od czasu do czasu mieszając pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po ok 20-30 min wrzucamy do garnka i podlewamy szklanka wody. Tesli będzie się przypalać dodajemy jeszcze wody. Nie zapominamy o mieszaniu.Kiedy dynia będzie miękka dodajemy bulion i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę .Gotujemy ok 20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
- Całość blendujemy doprawiamy sola, pieprzem i 1 płaską łyżeczką carry. Na sam koniec dodajemy śmietanę mieszamy. UWAGA! nie wolno zupy zagotować od tego momentu.
- Najlepiej smakuje z grzankami.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz