Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z dyni

Dynia- bogate w witaminy i minerały warzywo a takie niedoceniane. Jest nisko kalorycznym warzywem 100 g 28 kcal, bogata w beta-karoteny, potas, wapń, witaminy z grupy B, a do tego wszystkiego jest zupełnie pozbawione sodu. Jako ciekawostkę mogę dodać że dynia poprawia sprawność seksualna oraz zwiększa płodność, a to dzięki temu, że zawiera dużo cynku, który odpowiedzialny jest m.in za prostatę i sprawność plemników, sklei niedobór beta-karotenów, osłabia działanie hormonów płciowych. Jeśli chodzi o zupę to muszę się przyznać, że jadłam ja po raz pierwszy i po raz pierwszy  ją robiłam. Wszystkim bardzo smakowała, to chyba dobry smak. 


Składniki:
(5-6 porcji)
  • 1 kg dyni obranej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2- 3 ziemniaki 
  • curry [spójrzcie koniecznie na opakowanie - niektóre curry mają już w swoim składzie sól]
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 100 ml śmietany 18 %
  • olej rzepakowy
  • 1 filiżanka wody
  • 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
  1. Dynie  obieramy i wyciągamy pestki najlepiej łyżka. Kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę. 
  2. Patelnie rozgrzewamy dodajemy masło i łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i dynie. Smażymy od czasu do czasu mieszając pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po ok 20-30 min wrzucamy do garnka i podlewamy szklanka wody. Tesli będzie się przypalać dodajemy jeszcze wody. Nie zapominamy o mieszaniu.Kiedy dynia będzie miękka dodajemy bulion i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę .Gotujemy ok 20 min, aż ziemniaki będą miękkie. 
  3. Całość blendujemy doprawiamy sola, pieprzem i 1 płaską łyżeczką carry. Na sam koniec dodajemy śmietanę mieszamy. UWAGA! nie wolno zupy zagotować od tego momentu.
  4. Najlepiej smakuje z grzankami.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...