Mąka orkiszowa- powstaje z pszenicy orkiszowej, wyjątkowo korzystna dla naszego organizmu. Wszystko dzięki temu, że zawiera dużo aminokwasów, witamin i jest łatwo trawiona przez nasz organizm. Z kolei regularne spożywanie produktów z orkiszu zwiększa naszą odporność. Inną zaleta jest fakt, iż zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz przeciwdziała powstawaniu miażdżycy naczyń krwionośnych.
Składniki:
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 100 g wody
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (jeśli używamy razowej, należy zwiększyć ilość wody)
- 400 g mąki pszennej
- 230 g wody
- 1 łyżeczka miodu
- 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
- Zakwas, mąkę orkiszową oraz wodę wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
- Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką).
- Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C- jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę).
- Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.
- Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 st C. Chleb powinien być rumiany, a popłukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.
- Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz