Dynia- O dyni już co nieco pisałam, teraz w sumie chciałam dodać jedną ciekawostke którą ostatnio przeczytałam, a o której nie miałam pojęcia. Jeśli wybieramy dynię wybierają te o najbardziej intensywnym kolorze, ponieważ właśnie te mają najwięcej witamin. Jeśli chodzi o carbonara to ma naprawdę nietypowy i specyficzny smak. Na pewno powtórzę to danie przy najblizszej okazji. Przpeis znalazłam na blogu Kwestia smaku.
Składniki:
(2 porcje)
- 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 2 łyżki oliwy
- 130 g boczku wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 400 g dyni
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki startego sera
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody.
- Na patelni na oliwie smażyć przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałeczki boczek. Dodać obrany i drobno starty czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Na koniec dynia ma być całkowicie miękka, może się nawet rozpadać.
- Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę. Dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 1 - 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
- W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera. Dodać wszystko do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożym serem.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz