Gęś- jako rodowita Poznanianka, musiałam w końcu ją zrobić. Nie dostałam białego maku na rogale, to postanowiłam zrobić Gęś. Zgodnie z legendą głos,znaną poznaniakom to właśnie one wydały św. Marcina, który słynna z pobożności, i nie chciał być biskupem. Ukrył się w gęsiarce, aby nim nie zostać, jednak mieszkające tam gąski zaczęły gęgać i go wydały. Mimo że nie pragną wysokich stołków został biskupem Francji. Tyle legendy, teraz fakty... Gęsi własnie w listopadzie smakują najlepiej, dlatego w tym właśnie okresie powinniśmy ją jeść.
Jeśli chodzi o właściwości odżywcze to fakt faktem jest najbardziej kalorycznym drobiem. Ale gęś w porównaniu z innymi gatunkami mięsa ma korzystniejszy skład tłuszczów. Jest w niej dużo kwasów w omega-3 i omega-6 w porównaniu z mięsem indyczym lub kurzym. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu.
Składniki:
- Gęś, moja miała 3,5 kg
- 4-5 kwaśnych jabłek
- majeranek
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- 100g moreli suszonych
- 100g rodzynek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklankę wody
- Gęś umyć, wyciągnąć podroby, odciąć kuper, oraz nadmiar tłuszczu. Zostawić i później wtopić tłuszcz który przyda się do pieczenia, ponieważ tłuszcz gęsi jest bardzo zdrowy. Najlepiej dzień przed podaniem natrzeć gęś solą, pieprzem, majerankiem, zostawić w lodówce na noc.
- Jabłka umyć i wydrążyć środek pokroić na ćwiartki, skropić cytryna dodać rodzynki i pokrojone morele. Nafaszerować gęś, dokładnie jabłkami. Zaszyć ją umieścić w brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu.
- Przygotować glazurę; ocet, miód, i musztardę wymieszać. Tak przygotowaną glazurą wysmarować gęś, na dwie godziny przed wstawieniem do piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić do piekarnika na ok 45 min po 20 min podlać wodą gęś. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni przykryć i co 15 min podlewać wytworzonym sosem tak piec kolejne 45 min. Po tym czasie znów odkryć i pozostawić na ok 30 min do zarumienienia. Podlewać od czasu do czasu wytworzonym sosem. Następnie zostawić na ok 20-30 min pod przykryciem. Jeśli chodzi o pieczenie gęsi przyjmuję się zasadę, że na każdy kilogram potrzebne jest 45 min pieczenia.
- Gęś najlepiej podawać z czerwoną kapustą i czerwonym winem.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz