Brokuły- ponieważ to główny składnik tej potrawy postanowiłam napisać kilka słów o tym warzywie. Posiada właściwości przeciwzapalne, wskazane przy zapaleniu stawów m.in. Inną cenną cechą tego zielonego drzewka jest działanie przeciwalergiczne. Posiada duża porcje błonnika, który jest korzystny dla naszych jelit. Oraz dzięki zawartości witamin A i K ułatwia wchłanianie cennej witaminy D.
Jeśli chodzi o zupę to idealna metoda podania dzieciom bardzo zdrowego warzywa w bardzo smaczny sposób.
Składniki:
(5-6 porcji)
- cebula
- łyżka masła
- 3 ziemniaki
- 1 szklanka śmietanki
- bulionu drobiowego
- 2 duże brokuły
- 2 marchewki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250g startego sera (np. Cheddar)
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Marchewkę ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, brokuł myjemy i również dzielimy na mniejsze różyczki.
- W dużym garnku wstawiamy ok 3-4 szklanki bulionu i dodajemy warzywa, bez brokuła na razie. Gotujemy ok. 20 min
- W tym czasie na patelni na łyżce masła smażymy cebule.
- Po upływie 20 min dodajemy brokuł i gotujemy do miękkości. Na sam koniec dodajemy cebulę. Blendujemy na gładką masę.
- W misce mieszamy śmietanę z tartym serem i do tej miski dodajemy odrobinę zupy mieszamy i tak przygotowaną mieszankę dodajemy do zupy. Uważamy aby nam się nie zagotowała!! Na sam koniec doprawiamy
Wspierałam się przepisem z blogu kwirlejki.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz