Na zdjęciu widać również likier piernikowy, który przepis wstawiałam przy okazji ostatniej Wigilii. Zastanawiałam się jaki likier zrobić w tym roku. Oboje z Krzysztofem lubimy kokos to tez wybrałam likier a'la Malibu. Nie jest on zbyt skomplikowany i czasochłonny. Nie musi zbyt długo stać w zimnym/ciepłym, żeby smakował idealnie. My zrobiliśmy go przy okazji świątecznych prezentów, dlatego butelki są własnoręcznie malowane.
Składniki:
( 1,5 litra likieru)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 200 ml spirytusu
- 50-80 ml wody (tak żeby zakryć całe wiórki)
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 ml mleczka kokosowego
- szklanka cukru pudru
Sposób wykonania:
- Wiórki wsypać do szklanego naczynia i zalać spirytusem i wodą. Odstawić na ok 2h w zimne miejsce.
- Kokos wpije całość płynów. Należy przełożyć zawartość do wysokiego naczynia lub miski. Wszystko zalać pozostałymi składnikami, a na sam koniec dodać cukier puder. Wszystko zblendować dokładnie, a następnie przelać do butelek. Jeśli ktoś nie lubi wiórków podczas picia można nasz likier przecedzić przez gazę.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz