Placki te robiłam jakiś czas temu, jak na dworze było jeszcze pięknie i jesiennie. Mimo tego pamiętam dokładnie smak tych placków były idealne. Nie zdążyłam zrobić wszytki a połowy już nie było. Miałam w lodówce jeszcze troche musu z dyni i zastanawiałam się co zrobić i tak właśnie powstały placki z przepisu Pani Dorot. O właściwościach pisałam już przy okazji zupy, to już nie będę się powtarzać powiem jedno dynia jest super zdrowym warzywem i odpowiednio zrobionym naprawdę smacznym.
Składniki:
- 200 g purée z upieczonej dyni
- 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła morelowe lub śliwkowe
Sposób wykonania:
- W misce wymieszać puré* z dyni z jogurtem naturalnym (nie musimy dodawać jogurtu jeśli puree z dyni było rzadkie, wodniste). Następnie krótko zmiksować lub wymieszać z jajkami oraz 2 łyżkami oleju, dodać cukier oraz mąkę uprzednio przesianą i dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Składniki można też mieszać łyżką.
- Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
- Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
- Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub śliwkowymi. Ja podałam z dżemem wiśniowym.
- *Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz