Likier Baileys- pochodzi z Irlandii, powstaje na bazie śmietany, whisky, kakaa, wanilii. Jest słodkimi likierem, ale bardzo pysznym. Ciasto robione w tarteletkach. Smak gorzkiej czekolady idealnie komponuje się z lekko słodkim Bailys'em. Robi się go bardzo szybko i prosto.
Składniki:
(4 małe tarteletki)
- 200g gorzkiej czekolady
- 125g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki likieru Baileys
- 2/3 szklanki mąki
- szczypta soli
- dodatkowe 3 łyżki Bailey's do przesączenia
- 1/3 szklanki kremowego twarogu śmietankowego, (wcześniej zmiksowanego)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki likieru Baileys
- 1 szkl cukru pudru
Sposób wykonania:
- 100 g gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej dodajemy masło. Kiedy całość się rozpuści odstawiamy do przestudzenia.
- Jajka ubijam mikserem z cukrem, wlewam likier i masę czekoladową, nie może być gorąca. dostępnie przesiewamy mąkę z solą. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie.
- Ciasto przelewam do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, wyciągam z piekarnika i studzę na kratce.
- Gdy ciastka będzie zimne, przygotowuję krem należy wszystkie składniki potrzebne do kremu zmiksować razem, ale nie za długo, żeby krem nie stał się zbyt płynny. Kremem smarujemy ciastka, posypuję lekko kakao.
SMACZNEGO !!
korzystałam z tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz