Ogólnie nie jestem fanem ciast z bakaliami, ale to muszę powiedzieć wyszło naprawdę super. Idealnie wilgotne, nie za słodkie i do tego wszystkiego pachnie przepięknie. Jeśli chodzi o marchew, bo teraz czas napisać kilka słów o niej , to wystarczy, że będziemy jeść jedną dziennie zaspokoimy dziennie zapotrzebowanie na witaminę A, oprócz tego drogie panie spowalnia proces starzenia się skóry.
Składniki:
- 250 g marchewki
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- skórka z 1 pomarańczy
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 60 g orzechów włoskich
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, dodać miód i skórkę startą z pomarańczy, ciągle mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia. Dodać mleko oraz jajka, wszystko energicznie wymieszać rózgą.
- Do czystej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej następnie dodać jogurt, następnie polać po ostudzonym cieście. Na końcu ozdobić ulubionymi bakaliami.
Smacznego !!
Uwielbiam ciasto marchewkowe i wszelkie kombinacje z nim związane, super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie.
Ciasto jest naprawdę smaczne !! serdecznie polecam :) Na pewno odwiedzę :)
Usuń