Święta już za nami, ale nigdy nie jest za późno na przepisy świąteczne. Przepis znalazłam na stronie Kwirlejki. Smakowity, banalnie prosty i znikł najszybciej z wszystkich moich wigilijnych ciast. Myślę, że od teraz będzie to moja tradycja na piernik świąteczny.
Składniki:
(keksówka 35x12)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 1 łyżeczka proszku
- 1 szklanka oliwy
- garść orzechów włoskich i migdałów do posypania na wierzchu
- 100 g mlecznej czekolady
- łyżka masła
- Jajko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mleko, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao mieszamy wszystko razem. Do masy dorzucamy dżem truskawkowy oraz przesianą mąkę, mieszamy dokładnie, na sam koniec dodajemy oliwę.
- Pieczemy 45 min w 180 stopniach.
- Przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżką masła. Kiedy ciasto przestygnie wylewamy polewę i posypujemy orzechami i migdałami.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz