Paella- potrawa z Hiszpanii z okolic Walencji robi się je w specjalnej patelni z dwoma uchwytami. Oparta jest na bazie ryżu oraz szafranu, może występować m.in z owocami morza lub z kurczakiem, albo tylko z warzywami. Przepis znalazłam na stronie kwestia smaku. Ta zawiera i owoce morza i kurczaka. Chciałam tylko napomknąć w tym przepisie o cukinii, o której wspominałam już przy-innej okazji. Pragnę tylko przypomnieć, że jest to idealne warzywo dla odchudzających, ma niską kaloryczność, a potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, a do tego wszystkiego jest lekko strawna.
Składniki:
(dla ok. 4 osób)
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu
- 400 g piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
- 1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)
- 1/3 szklanki białego wina
- 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 300 g ryżu arbrio
- ok. 10 obranych krewetek Black Tiger
- opcjonalnie 2 pomidory
Sposób wykonania:
- Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Jeśli używamy pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
- Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażyć dalej przez około 7-10 minut, co chwilę mieszając.
- Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną oraz ostrą), wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2-5 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos pomidorowy a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.
- Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8-10 minut, następnie włożyć krewetki (jeśli ich używamy), zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 10 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz