Moim osobistym zdaniem serniki są idealnymi ciastami, uwielbiam je po prostu. Może nie należą do fit ciast, ale które ciasta są. Jedno wiem, że w każdym posiłku, daniu, potrawie znajduje się coś czego potrzebuje nasz organizm. W tym przypadku mamy między innymi migdały. Zawierają najwięcej witamin B, E oraz błonnika, z pośród pozostałych orzechów. Jako ciekawostkę i dobrą rade dla wszystkich, którzy mają problemy z tym złym cholesterolem LDL, to własnie witamina E utrudnia wchłanianie się go do krwi. Tak więc jak pisałam nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Przepis znalazłam na stronie Moje wypieki.
Składniki:
(tortownica o średnicy 23 cm)
Kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 5 dużych jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g malin
- 3/4 szklanki płatków migdałów
Sposób wykonania:
Kruchy spód
- Z wszystkich składników najlepiej zimnych zagnieść ciasto, o jednolitej masie. Uformować kulkę, lekko spłaszczyć owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Ciasto można również wyrobić w malakserze (szybciej i prościej).
- Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy, przenieść na dno formy, dokładnie wylepić, po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut lub do momentu ze złocenia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka (w całości) roztrzepać w misce ręczną trzepaczką. Dodać do nich cukier i wymieszać.
- W misie miksera umieścić zmielony twaróg, śmietanę, jajka roztrzepane z cukrem, ekstrakt z migdałów, obie mąki (przesiane). Wszystkie składniki zmiksować, tylko przez chwilę i tylko do połączenia się składników. Zmiksowaną masę wylać na podpieczony wcześniej spód.
- Na wierzchu masy serowej poukładać maliny. Posypać płatkami migdałów.
- Piec w temperaturze 150ºC przez 1 godzinę 15 minut, lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
- Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz