Ser kozi ma specyficzny smak, jest jednak bardzo zdrowym dodatkiem. Zawiera praktycznie wszystkie zdrowe składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Regularne spożywanie produktów kozi zapobiega zawałą sera, choroba krążeniowym, a co najważniejsze obniża zły cholesterol. Jeśli natomiast chodzi o tarteletki mają one specyficzny smak, połączeni słodkiego i słonego smaku w jednym. Jak dla mnie bardzo ciekawy i nietypowy smak.
Składniki:
(4 tarteletki )
- arkusz ciasta francuskiego
- 4 łyżki karmelizowanej cebuli (z czerwonej cebuli)
- 100 g łososia wędzonego
- 150 g sera koziego (tarty)
- 200 g świeżego szpinaku
Sposób wykonania:
- Formy wypełniamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, umieszczamy formy w piekarniku na ok 15 min, aż ciasto się zarumieni.
- Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać twarde łodyżki. Włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez około 1 - 2 minuty, aż zwiędnie. Zdjąć z patelni i odcisnąć z wody. Posiekać na 1 -2 cm kawałki, włożyć do miseczki, doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Po ostygnięciu ciasta na środek układamy szpinak na brzegach karmelizowana cebulę, na wierzchu posypujemy rozdrobnionym łososiem, a następnie posypujemy tartym serem kozim.
- Całość umieszczamy ponownie w piekarniku na ok 20 min, aż ser się lekko rozpuści.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz