Niby na urodziny babeczki, ale zrobione na walentynki, lekko spóźniony przepis, ale zawsze można go wykorzystać na następny rok, lub jak nazwa wskazuje na urodziny. Bardzo nie przepadam za kremami na maśle, dlatego wykorzystałam tu zupełnie inną smaczniejszą, jak dla mnie oczywiście alternatywę. Babeczki czekoladowe z śmietankowym kremem.
Składniki:
( ok. 15 małych babeczek)
Ciasto:
- 220 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 210 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml kremówki
- pół szklanki cukru pudru
- czerwony barwni spożywczy
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
- Następnie łączymy masło z cukrem, należy pamiętać, że masło musi być bardzo miękkie, ja włożyłam do mikrofali na chwile, następnie dodałam cukru i ubiłam na jasną, puszystą masę.
- Po połączeniu się cukru z masłem, dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać posiekaną gorzką czekoladą.
- Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 minuty w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
- Krem ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na gładką masę, po tym czasie dodajemy cukier puder i barwnik ( praktycznie cały).
- Kiedy muffinki wystygną do rękawa cukierniczego nakładamy krem z odpowiednią końcówka i ozdabiamy.
SMACZNEGO !!
Wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuń