Bardzo prosty, szybki i smaczny jabłecznik który zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Pieczone jabłka niestety nie maja zbyt wielu witamin, niestety, ale co nie znaczy ze nie mają ich w ogóle, zachowują się witamina C i błonnik tak ważny w prawidłowej pracy jelit. Idealnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi, no po prostu niebo w gębie :).
Składniki:
(tortownica o średnicy 23 cm)
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanka cukru
- proszek do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 0,5 l mleka
- 1/2 kostki masła
- 1 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 kg jabłek
- Zagnieść ciasto; mąka+proszek+cukier+masło+jajka.
- Podzielić ciasto na 2 części i umieścić w zamrażalce na 30 min lub w lodówce na 1h.
- Następnie rozwałkować jedną cześć umieścić na dnie natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Jabłka pokroić w kostkę i uprażyć lekko w garnku dodać budyń. Całość wylać do tortownicy i na wierch kładziemy rozwałkowaną druga połowę ciasta.
- Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz