Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Ten przypadł mi do gustu chociaż jeszcze nie pobił sernika królewskiego z kokosem. Jednak nadaje się idealnie na świąteczny stół i nie tylko. Spód delikatnie piernikowy, masa serowa nie za słodka i super słodka polewa pomarańczowa, bardzo ciekawe połączenie. Co zdrowego to zdecydowanie skórka pomarańczowa zawiera dużo błonnika, ale zanim ja wykorzystamy do ciasta, pomarańcz należy umyć szczoteczka pod ciepłą wodą. Tak przygotowana skórka dodana do ciasta przyspieszy nasz metabolizm i doda aromatu.
Składniki:
(tortownica o śr. 23 cm)
Spód:
- 190 g ciasteczek kruchych (np. Digestive, Bebetki zbożowe )
- 80 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 kg białego twarogu (zmielonego)
- 180 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1½ łyżki tartej skórki pomarańczowej (lub 1½ łyżeczki suszonej)
- ¾ łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
- 1 cukier waniliowy( ok. 15 g)
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
Sposób wykonania:
- Ciastka przekładamy do worka i wałkujemy lub tłuczemy na miał. Przesypujemy do miski i dodajemy miękkiego ( bardzo miękkiego) masła, można trochę podgrzać w mikrofali. Następnie dodajemy przyprawy piernikowej. Wszystko razem mieszamy w palcach na konsystencje mokrego piasku. Wykładamy naszą tortownice papierem, wsypujemy nasz spód dokładnie wyklejamy powierzchnie tortownicy. Następnie schładzamy ciasto przez 30 min w lodówce.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Ser ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym wbitym jajku miksujemy i dodajemy kolejno: skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, budyń i na koniec cukier waniliowy. Po każdym dodaniu składnika do masy serowej mieszamy dokładnie.
- Kiedy wszystkie składniki naszego ciasta się dokładnie połączą, wylewamy masę serową na schłodzony spód, wkładamy do piekarnika na 40-50 min.
- W czasie gdy nasz sernik się piecze przygotowujemy polewę pomarańczową. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i dokładnie miksujemy. Po upływie ok 45-50 min wyciągamy ciasto i wylewamy polewę. Następnie umieszczamy ciasto jeszcze na 15- 20 min w piekarniku.
- Po tym czasie zostawiamy ciasto w piekarniku do wystygnięcia, a następnie dobrze chłodzimy.
SMACZNEGO !!
Przepis znalazłam u Iwony na blogu.
Komentarze
Prześlij komentarz