Przejdź do głównej zawartości

Babka gotowana

Przyznam się wszystkim, że nigdy jej nie jadłam, a co dopiero robić. Szczerze mówiąc chyba nie wyszła mi aż tak idealnie jak było napisane na stronie następnym razem będę musiała ją dłużej potrzymać w wodzie. Ogólnie jest bardzo smaczna i co jest w niej fajne nigdy się nie przypali. Polana masą czekoladową jest wręcz idealna. Moja babka jest, bo ma tylko 1 litr pojemności normalne mają ok 2 litrów wiec zrobiła ja z połowy. Przepis podaje na normalne ilości. Przepis znalazłam na stornie Moje Wypieki. 


Składniki:
  • 50 g masła
  • 5 dużych jajek lub 6 małych jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej, do smaku)
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony ekstrakt, np. migdałowy, pomarańczowy, waniliowy
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 40 g masła 
  • 100 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  2. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól - przesiać do miski i odłożyć.
  3. W innej misce utrzeć masło z cukrem  do otrzymania jasnej i puszystej masy.PAMIĘTAJ JAJKA PRZED DODANIEM MUSZĄ BYĆ CIEPŁE.  Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu ( nie przerażać się będą grudki na początku po dodaniu jajek przymnie normalna strukturę.)Dodać ekstrakt i zmiksować. Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką.
  4. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej przygotowane ciasto, wyrównać. Szczelnie zamknąć formę.
  5. Formę wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę, otworzyć formę z babką i pozostawić w tej wodzie na 10 minut.
  6. Po tym czasie wyjąć formę z ugotowaną babką na blat, całkowicie przestudzić, przełożyć na paterę.
  7. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej pod koniec dodajemy kremówkę, energicznie mieszamy. Kiedy nasza babka ostygnie polewamy czekoladą.
SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...