Babka majonezowa to już jest must be na wielkanocnym stole !! Od wieków robiła go moja mama teraz przyszła kolej na mnie. Zawsze wychodzi i zawsze dobrze smakuje. Może nie należy do zdrowej kuchni ale obojętnie kiedy ją podam zawsze jest zjedzona. Do tego polewa czekoladowa i gotowe. Do tego wszystkiego jest bardzo prosta. Z tego przepisu wychodzą dwa takie baranki plus dwie małe babeczki do koszyczka. Tak więcej wesołego Alleluja !!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 olejek śmietankowy
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki czubate majonezu gęstego
- Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, następnie dodać cukier i dalej ubijać.
- Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy olejek śmietankowy. Tak naprawdę może być również waniliowy, migdałowy kto jaki lubi posmak babki.
- Na sam koniec dodajemy majonez i wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( nie na termoobiegu). Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do formy. Tak przygotowana babkę i do wkładamy na 30 min do piekarnika. sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowa.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz