Na wstępie chciałabym wszystkim bardzo serdecznie złożyć życzenia zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych. Mazurek jest miksem kilku przepisów ale głównie mam go z tej strony, a przynajmniej spód do niego. Jest bezglutenowy wiec ma trochę inna konsystencje nie jest taki twardy, i ma lekki posmakiem migdałów. Do ozdoby użyłam ziarenek granatu ale tak naprawdę, mogą to być również maliny, suszona żurawina czy rodzynki. Zdecydowałam się na niego ponieważ, wśród owoców to właśnie on ma najwięcej przeciwutleniaczy, i działa jak miotełka która elimunje wolne rodniki.
Składniki:
Spód:
(blacha o wymiarach 20x30, ja zrobiłam dwa mniejsze owale )
- 165g mąki bezglutenowej ( 55g mąki ryżowej+55 g mąki kukurydzianej + 55g mąki zmieniaczanej)
- 100g mielonych migdałów
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- szczypta soli
- 150g masła (zimnego)
- 1 jajko
Masa kokosowo-budyniowa:
- budyń waniliowy ( może być również kokosowy lub śmietankowy, bez dodatku glutenu)
- 3 łyzki cukru pudru
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody
- połowa grantu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
- Maki mieszamy ze sobą w osobnej misce dodajemy migdał, proszek do pieczenia, cukier, sól.
- Zimne masło dodać do sypkich produktów, dla ułatwienia sprawy polecam pokruszyć je. Mieszamy wszystko razem w palcach jak na kruszonkę. Dodajemy jajko i wszystko ugniatamy na jednolita masę. Jeśli ciasto jest zbyt kruche dosypujemy mąki lub jeśli mieszaliśmy maki same to najlepiej dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
- Jeśli robimy jedne placek to nie robimy nic, ja moje podzieliłam na dwie połówki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1h
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni na funkcje grzania góra-dół . Ciasto rozwałkowujemy na papierze bezpośrednio aby łato było nam je przełożyć. Jeśli zbyt się ogrzało wkładamy na chwilę do lodówki. Nakłuwamy widelcem nasz spód. Pieczemy najpierw jeden, później następny spód, ok. 17 min.
- Ugotować budyń w mleku kokosowym z dodatkiem wody: proszek budyniowy rozprowadzić w 100 ml wody. Mleko kokosowe zagotować z dodatkiem cukru pudru (ma wyraźnie zabulgotać), dodać rozprowadzony w wodzie proszek, dokładnie i energicznie wymieszać, zagotować. Odstawić z ognia. Nieco przestudzić i wyłożyć na upieczony spód.
- Ozdobić wiórkami kokosowymi i granatem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz