Idealne ciasto dla osób które nie mogą jeść glutenu. Ostatnimi czasy dużo się słyszy o osobach, które nie mogą jeść glutenu. Przyczyny są dwie, jedni nie mogą jeść ponieważ mają tzw. celiakie, czyli nieuleczalne schorzenie, osoby nią dotknięte nie mogą jeść glutenu. Inna przyczyną jest nietolerancja, spowodowana najczęściej zbyt duża ilością glutenu w naszych jelitach, który niestety się tam odkłada, powodując często ból brzucha i wiele innych objawów. Pamiętajmy jednak o jednej złotej zasadzie jeśli nie musimy, nie odstawiajmy całkowicie produktów z glutenem, ponieważ nasz organizm szybko się przyzwyczaja do braku glutenu, a co za tym idzie w późniejszym czasie brak tolerancji czyli pożegnanie się z nim na ok. 3-6 miesięcy. Ciasto smakuje trochę jak Brownie i absolutnie nie czuć, że nie zawiera ani gram mąki. Nikt w domu się nie zorientował. Co prawda jest mało słodkie, ale można sobie dosłodzić dżemem.
Składniki:
(przepis na keksówke)
- 450 g fasoli konserwowe, odcedzonej z wody
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 duże dojrzałe banany
- 50 g suszonych daktyli
- 4 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 1/2 łyżeczki sody
- ulubiony dżem
Sposób wykonania:
- Daktyle namoczyć i pokroić w kostkę. Fasole odcedzić i opłukać zimną wodą. Banany umieszczamy w misce, następnie dodajemy fasole i daktyle, blendujemy na prawie gładką masę, (zostaną kawałki daktyli).
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do naszego ciasta, mieszamy. Następnie wrzucamy jajka, koka i sodę, wszystko miksujemy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, kiedy piekarnik się nagrzeje umieszczamy w nim ciasto i pieczemy ok 40-50 min to tzw, suchego patyczka.
- Na sam koniec ciasto przełożyć ulubionym dżemem.
SMACZNEGO !!
Ciasto czekoladowe uwielbiam...nawet może być z fasolą;-)
OdpowiedzUsuń