Po raz kolejny wstawiam przepis bez gluten a mianowicie naleśniki na mące kukurydzianej. Osobiście muszę powiedzieć, że to nie jest smak naleśników z dzieciństwa mojej mamy, co nie znaczy że są nie dobre :) Maja po prostu inny smak i z pewnością są trochę zdrowsze. Ale środek muszę powiedzieć, że zdecydowanie w moim guście. Smak szpinaku z gorgonzolą, bardzo ciekawy i intensywny smak. Podsumowując, muszę przyznać, że dania bez glutenu też mogą być smaczne i do tego wszystkiego bardzo zdrowe ;).
Składniki:
( ok. 10 porcji)
Składniki na ciasto:
- 2-3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- paczka mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy razem, na koniec dodać szczyptę soli. Ciasto musi być lejące w innym przypadku dodajemy odrobinę wody.
- Patelnie rozgrzewamy i dodajemy oliwę. Naleśniki smażymy i odkładamy na talerz.
- W tym czasie siekamy drobno czosnek i podsmażamy na innej patelni, dodajemy szpinak. Czekamy, aż się rozmrozi i woda odparuje. Na sam konie dodajemy ser gorgonzola. Kiedy wszystko się ładnie połączy, doprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy naleśniki.
- Niestety ciasto z mąki kukurydzianej nie jest aż tak elastyczne, najlepiej je składać, gdyż trochę się łamie. Starajcie się robić cienkie ciasto i będzie wszystko oki.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz