Pesto bazyliowe- jako ciekawostkę mogę wam zdradzić, że zostało ono wymyślone na potrzeby przechowywania ziół na zimne. Nie powiem bardzo ciekawy sposób. Głównym składnikiem pesto sa zielone liście bazylii, które zawierają bardzo dużo błonnika, kwasu foliowego, karotenu i chlorofilu. Bazylia, działa przede wszystkim na układ trawienny oraz nerwowy, może być użyta w celu zapobiegania lub przynoszenia ulgi wymiotom i nudnościom. Kilka słów o potrawie, muszę powiedzieć tylko jedno niebiański smak, jedyne co mogę dodać to, że ciasto francuskie należy trochę mocniej zwałkować.
Składniki:
(3-4 osoby)
- 500 g łososia
- 250 g ciasta francuskiego
Marynata:
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Pesto:
- 9 kawałków suszonych pomidorów ze słoika, w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
- pół słoiczka pesto z bazylii lub cały pęczek świeżej
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Przygotowanie łososia: Odciąć skórkę z łososia i podzielić go na paski około 5 x 10 cm. Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z resztą składników marynaty: cienko pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym i sokiem z cytryny, odstawić (na czas przygotowania dania lub na 1 godzinę jeśli mamy czas).
- Przygotowanie pesto: do pojemnika rozdrabniacza włożyć suszone pomidory, czosnek, słupki migdałów, pastę z bazylii, oliwę, rozdrobnić na drobne kawałeczki, można też składniki drobno posiekać na desce. Doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Grube na 1 cm ciasto rozwałkować na stolnicy na około 20 x 30 cm placek o grubości ok. 2 mm, cienkiego ciasta nie trzeba już rozwałkowywać. Filety z łososia obłożyć z jednej strony połową pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć resztą pesto. Łososia ułożyć grubą warstwą (cieńsze kawałki filetów mogą nachodzić na siebie). Zawinąć ciasto na filety, docisnąć i odkroić zbędne ciasto. Roladkę posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na 6 części. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20- 30 min. Wyjąć z piekarnika i zdjąć z blaszki aby łosoś się nie wysuszał.
- Podawać z mix'em sałat, skropioną oliwą z oliwek.
Przepis znalazłam na tym blogu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz