Przejdź do głównej zawartości

Łosoś w cieście francuskim z bazyliowym pesto

Pesto bazyliowe- jako ciekawostkę mogę wam zdradzić, że zostało ono wymyślone na potrzeby przechowywania ziół na zimne. Nie powiem bardzo ciekawy sposób. Głównym składnikiem pesto sa zielone liście bazylii, które zawierają bardzo dużo błonnika, kwasu foliowego, karotenu i chlorofilu. Bazylia, działa przede wszystkim na układ trawienny oraz nerwowy, może być użyta w celu zapobiegania lub przynoszenia ulgi wymiotom i nudnościom. Kilka słów o potrawie, muszę powiedzieć tylko jedno niebiański smak, jedyne co mogę dodać to, że ciasto francuskie należy trochę mocniej zwałkować. 


Składniki:
(3-4 osoby)
  • 500 g łososia 
  • 250 g ciasta francuskiego 
Marynata:

  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Pesto:
  • 9 kawałków suszonych pomidorów ze słoika, w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
  • pół słoiczka pesto z bazylii lub cały pęczek świeżej 
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
Sposób wykonania:
  1. Przygotowanie łososia: Odciąć skórkę z łososia i podzielić go na paski około 5 x 10 cm. Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z resztą składników marynaty: cienko pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym i sokiem z cytryny, odstawić (na czas przygotowania dania lub na 1 godzinę jeśli mamy czas).
  2. Przygotowanie pesto: do pojemnika rozdrabniacza włożyć suszone pomidory, czosnek, słupki migdałów, pastę z bazylii, oliwę, rozdrobnić na drobne kawałeczki, można też składniki drobno posiekać na desce. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Grube na 1 cm ciasto rozwałkować na stolnicy na około 20 x 30 cm placek o grubości ok. 2 mm, cienkiego ciasta nie trzeba już rozwałkowywać. Filety z łososia obłożyć z jednej strony połową pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć resztą pesto. Łososia ułożyć grubą warstwą (cieńsze kawałki filetów mogą nachodzić na siebie). Zawinąć ciasto na filety, docisnąć i odkroić zbędne ciasto. Roladkę posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na 6 części. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20- 30 min. Wyjąć z piekarnika i zdjąć z blaszki aby łosoś się nie wysuszał.
  4. Podawać z mix'em sałat, skropioną oliwą z oliwek.  
Przepis znalazłam na tym blogu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...