Brokuł, w sumie już nie raz o nim pisałam, o jego właściwościach odżywczych i jego zaletach dla naszego organizmu. Dlatego tylko przypomnę, że posiada on właściwości antynowotworowe, a to wszystko dzięki sulfonianowi zawartemu w brokule, które oprócz działania przeciw utleniającemu, może pomóc nie jednej osobie z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Niszczy Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, a także szeregu innych zaburzeń. Potrawa banalnie prostu, w smaku również bardzo pyszna. Polecam jako główne danie lub na romantyczną kolacje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ryżu risotto
- 1/2 szklanki półwytrawnego białego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 filet z kurczaka
- łyżka masła
- 1 brokuł
- 10 dag sera żółtego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Kurczaka kroimy i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju oraz doprawiamy sola i pieprzem.
- Kolejne 2 łyżki oleju rozgrzewany, na patelni następnie dodajemy ryż i podsmażyć ok, 3-5 min, aż zrobi się szklisto przezroczysty. Po tym czasie należy wlać wino i poczekać aż się zredukuje.
- W tym samym czasie wstawiamy brokuł i gotujemy z dodatkiem łyżeczki cukru. Należy pamiętać, że jeśli chcemy aby brokuł miał ładny zielony kolor wkładamy go do gotującej osolonej wody a następnie dodajemy cukier. Nie gotujemy do miękkiego. Brokuł musi być twardawy.
- Następnie po zredukowaniu wina dodajemy po ok 1/2 szklanki bulionu czekamy aż się zredukuje i dodajemy kolejne, do czasu aż ryż będzie miękki.
- Kiedy brokuł będzie już gotowy dzielimy go na różyczki.
- Do gotowego ryżu dodajemy kurczaka, a następnie brokuł, na sam koniec utarty ser ( można zostawić garść do posypania na wierzch.) Ja zawsze dodaje na sam koniec łyżkę masła, aby risotto miało bardziej delikatny smak.SMACZNEGO !!
Lubię risotto, ale z brokułem jakoś jeszcze nie robiłam. Wszystko przede mną.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam jest zupełnie inne :)
Usuń