Przejdź do głównej zawartości

Risotto z kurczakie i brokułami

Brokuł, w sumie już nie raz o nim pisałam, o jego właściwościach odżywczych i jego zaletach dla naszego organizmu. Dlatego tylko przypomnę, że posiada on właściwości antynowotworowe, a to wszystko dzięki sulfonianowi zawartemu w brokule, które oprócz działania przeciw utleniającemu, może pomóc nie jednej osobie z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Niszczy Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, a także szeregu innych zaburzeń. Potrawa banalnie prostu, w smaku również bardzo pyszna. Polecam jako główne danie lub na romantyczną kolacje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego. 



Składniki:
(2-3 porcje)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ryżu risotto
  • 1/2 szklanki półwytrawnego białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1 filet z kurczaka 
  • łyżka masła
  • 1 brokuł 
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku 
Sposób wykonania:
  1. Kurczaka kroimy i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju oraz doprawiamy sola i pieprzem.
  2. Kolejne 2 łyżki oleju rozgrzewany, na patelni następnie dodajemy ryż i podsmażyć ok, 3-5 min, aż zrobi się szklisto przezroczysty. Po tym czasie  należy wlać wino i poczekać aż się zredukuje. 
  3. W tym samym czasie wstawiamy brokuł i gotujemy z dodatkiem łyżeczki cukru. Należy pamiętać, że jeśli chcemy aby brokuł miał ładny zielony kolor wkładamy go do gotującej osolonej wody a następnie dodajemy cukier. Nie gotujemy do miękkiego. Brokuł musi być twardawy. 
  4. Następnie po zredukowaniu wina dodajemy po ok 1/2 szklanki bulionu czekamy aż się zredukuje i dodajemy kolejne, do czasu aż ryż będzie miękki. 
  5. Kiedy brokuł będzie już gotowy dzielimy go na różyczki. 
  6. Do gotowego ryżu dodajemy kurczaka, a następnie brokuł,  na sam koniec utarty ser ( można zostawić garść do posypania na wierzch.) Ja zawsze dodaje na sam koniec łyżkę masła, aby risotto miało bardziej delikatny  smak.

    SMACZNEGO !!

Komentarze

  1. Lubię risotto, ale z brokułem jakoś jeszcze nie robiłam. Wszystko przede mną.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...