Ostatnio koleżanka przyniosła do pracy idealnie czekoladowe ciasto. Nie wiem dokładnie skąd ma ten przepis. Ale co najważniejsze jest bez mąki. Bardzo smaczne ciasto idealne do popołudniowej kawy. Zawiera on czekoladę gorzką 70-80% zrobiłam pół na pół i przyznam, ze absolutnie nie czuć ze to jest gorzka czekolada. Chociaż jest to dość kaloryczny rarytas to nie należy zapominać, że gorzka czekolada pomaga w myśleniu, dzięki zawartej w niej pirazynę, dodaje energię, zawiera magnez, potas, żelazo. W składzie nie znajdziemy za dużo cukru. Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Tak więc do dzieła pieczemy i jemy.
Składniki:
(tortownica o średnicy 22 cm)
- 250 g gorzkiej czekolady (70-80% kakao)
- 125 g masła
- 6 dużych jajek
- 175 g drobnego cukru do wypieków
- otarta skórka z pomarańczy
- olejek pomarańczowy
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej prócz śmietany i mascarpone.
- Dno tortownicy wykładamy papierem
- W garunszu podgrzewamy masło, kiedy się roztopi dodajemy od razu posiekaną czekoladę i mieszamy energicznie odstawiamy na 2-3 min i mieszamy ponownie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy czekoladowej.
- 2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy z 75 g cukru, na puszysta masę, która musi podwoić swoją objętość. Do masy dodajemy powoli OSTUDZONĄ masę czekoladową ciągle ubijając ale już na wolniejszych obrotach. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i olejek.
- W innym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, następnie dodajemy resztę cukru i ubijamy na błyszcząca pianę. Następnie dodajemy po łyżce piany i mieszamy szpatułką, bardzo delikatnie ( podobnie jak na biszkopt, nagarniając)
- Przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40-45 min, aż ciasto popęka i znacznie urośnie. Następnie studzimy przez ok 1h w uchylonym piekarniku, następnie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto zapadnie się na środku. Jest to idealne miejsce na krem lub świeże owoce.
- Kiedy ciasto będzie już zupełnie wystudzone przygotowujemy składniki na krem. Ubijamy kremówkę na sztywno następnie dodajemy mascarpone i cukier puder. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy na czekoladowy spód krem można posypać czekoladą lub kakao.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz