O jajkach i łososi pisałam już bardzo dużo, więc postanowiłam opisać ozdobę jajek czyli rzeżuchę. Która jak się okazało jest bardzo zdrowym dodatkiem na wielkanocnym stole i nie tylko, jest bardzo przez nas pomijana, a powinniśmy ją jeść przynajmniej raz w miesiącu. Rzeżucha wspomaga trawienie zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest przeciwutleniaczem, wzmacnia nasz organizm i go oczyszcza. Zawiera również dużo żelaza i magnezu, oraz łatwo przyswajalnego jodu polecany osobą z niedoczynnością tarczycy. To tylko kilka właściwości rzeżuchy, ale o reszcie innym razem.
Składniki:
- 6 jajek
- 100 g łososia
- garść rzeżuchy
- łyżka musztardy
- łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać, przekroić delikatnie na pół i wyciągnąć żółtka.
- Umieszczamy je w misce malaksera dodajemy łososia, majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na miazgę.
- Umieszczamy w białku, przyprawiamy rzeżuchą i resztą łososia. Mozna jeszcze posypać kolorowym pieprzem.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz