Bardzo smaczny zestaw, super pomysł na obiad ale też na spotkanie ze znajomymi czy rodziną jako ciepły dodatek. Chorizo ma lekko pikantny smak, który jest przełamany skórką z pomarańczy. Jako dodatek pieczone ziemniaczki oblane tłuszczykiem z chorizo.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 kawałów z kurczaka( u mnie były to udka i podudzia, mogą być również skrzydełka)
- ok. 400 g chorizo pociętego w 4 cm kawałki
- kilograma małych ziemniaczków, przeciętych na pół
- jedna cukinia
- czerwona cebula obrana i z grubsza pokrojona
- 2 łyżki oregano
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- łyżeczka słodkiej papryki
- Piekarnik rozgrzać do 220°C.
- Do blaszki wlać olej, dodać udka i wymieszać w oleju, solą i odrobiną pieprzu, należy pamiętać, że chorizo jest ostrą kiełbasą i nie należy przesadzać z pieprzem. Dodajemy chorizo, cebulę i umieszczamy w piekarniku.
- Ziemniaki obrać i wrzucić do gorącej wody i gotujemy ok 15 min, wyciągamy odcedzić i po 20 min dodać do mięsa przyprawić papryką słodką i oregano. Na sam koniec dodajemy otartą skórkę. I umieszczamy z powrotem w piekarniku.
- Pieczemy przez jedną godzinę, po pół godziny polewamy kurczaka sosem który się wytopił i dodajemy resztę składników.
- Można również ziemniaki smażyć na blaszce osobno i pod koniec dorzucić do kurczaka. Jest to bardziej wygodne i praktyczne, a smak ten sam. Chyba że ktoś ma taką duża blaszkę, na której to wszystko się zmieści.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz